Hagyományok tusványosi Háza: gazdag programkínálattal a Szabadegyetemen

Hagyományok tusványosi Háza: gazdag programkínálattal a Szabadegyetemen
A XXIX. Tusványos – Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjában a Hagyományok Háza harmadik alkalommal jelentkezik gazdag választékkal. A Kriza János Népművészeti sátor műsor-összeállításáról a programfelelős, Pál István „Szalonna” osztotta meg gondolatait.

A Kriza János Népművészeti sátor programja a Hagyományok Háza közreműködésével jött létre, ahol erdélyi falusi muzsikusok koncertjeivel, interaktív moderált beszélgetésekkel, mesével, kézműves programokkal és táncházzal várják a látogatókat. A népzenei sátor szakmai felelőse Pál István „Szalonna”, házigazdája Sorbán Enikő, Sikentáncz Szilveszter, Berecz István és a Tokos zenekar.

A XXI. század is megjelent a porondon: mindenki kipróbálhatja a virtuális Hagyományok Házát is, a VR-szemüveget felvéve bárki körbenézhet egy népművészeti kiállításon, körbejárhat, alulról-felülről, egészen közelről megnézhet míves népi iparművészeti tárgyakat vagy éppen táncolhat a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival. A műsorkoncepciót a Hagyományok Háza munkatársa, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője foglalta össze.

„Alapvető célunk Erdély népművészeti értékeinek, hagyományainak bemutatása régiónként, Kalotaszegtől, a Maros mentén keresztül egészen Gyimesig, hiszen a zárónapon gyimesi és moldvai csángó hagyományőrzők mutatkoznak be.

Napközben előadásokat – idén először irodalmi előadást is – tartunk, az érdeklődők a hagyományőrzőkkel beszélgethetnek, este pedig táncmulatságra várjuk a fiatalokat. A jó hangulatról Ürmös Sándorral gondoskodunk, s egy erdélyi hivatásos együttest is meghívtunk.

A Hagyományok Háza a közelmúltban már számos fesztiválon vett részt – sátraival, rendezvényudvaraival – így egy állandó tartalmi és formai világa alakult ki, ezt a trendet visszük tovább Tusványoson is. Ebbe beletartozik az interaktív foglalkozás, a gazdag, egész napos programkínálat, s a kézműves-bemutató is.

A három esztendő alatt elértük, hogy az érdeklődés nemcsak a hétvégére koncentrálódik, így kedd estétől vasárnap hajnalig szinte teltházzal mutatjuk be programjainkat. Vannak visszatérő vendégeink, akiket talán nálunk érintett meg először a népi kultúra, s tanácsaink alapján elvitték jó hírünket az egész Kárpát-medencébe, s otthon folytatták az itt látottakat. A táncházakban életre szóló barátságok, s párkapcsolatok is szövődtek. Sokan a Fölszállott a páva versenyről kérdeznek, látszik, hogy e kezdeményezés magva jó talajba hullott.”

Információk: http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13375/