Hága engedett Románia schengeni csatlakozása ügyében

Hága engedett Románia schengeni csatlakozása ügyében
Hollandia nem köti már Románia schengeni csatlakozásának ügyét az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmushoz (CVM), amelynek keretében az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás reformját követi figyelemmel – közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.

 

A közlemény szerint ezt Frans Timmermans holland külügyminiszter tudatta Titus Corlateannal, a román diplomácia vezetőjével hágai hivatalos találkozójuk alkalmával, hozzátéve, hogy Hollandia továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít a román igazságszolgáltatásról készülő EB-jelentéseknek.

Az unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa március 7-8-i ülésén tűzi ismét napirendre Románia és Bulgária belépését a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe. A két ország eredetileg 2011 tavaszára beütemezett, több ízben halasztott csatlakozását legutóbb a holland vétó akadályozta meg.

Az Európai Bizottság több ízben leszögezte, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, felvételükről azonban egyhangú döntést kell hoznia a belügyminiszterek értekezletének, így bármely tagállam megvétózhatja azt.

Kezdetben Németország és Franciaország ellenkezése, majd – 2011 folyamán – Finnország és Hollandia vétója akadályozta meg a román és bolgár schengeni csatlakozást. Az ügy azért kapcsolódott össze az igazságügyi országjelentésekkel, mert az ellenzők főleg a két országban tapasztalható nagyfokú korrupciót kifogásolták, és megnyugtató jelentéseket vártak Bukarestből és Szófiából a korrupció elleni harc hatékonyságáról.

A Romániáról készült, január végén közzétett legutóbbi jelentésben Brüsszel megállapította, hogy Romániában sérül a jogállamiság, és az országnak bőven van tennivalója az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása, a korrupció elleni küzdelem és a médiaszabályozás területén.

A holland-román külügyminiszteri találkozóról kiadott bukaresti közlemény szerint a holland fél mégis az előrelépésekre helyezte a hangsúlyt, Timmermans pedig elfogadta román partnere meghívását egy bukaresti látogatásra.

Címkék: , ,