Háborús bűnökkel vádolják a galaci kikötőben elfogott szerb férfit

Háborús bűnökkel vádolják a galaci kikötőben elfogott szerb férfit
Félkatonai szervezet tagja volt és terrorcselekményekben vett részt az a szerb férfi, akit a galaci kikötőben fogtak el a határrendészek – derül ki az országos rendőrség vasárnapi közleményéből.

Az idézett forrás szerint az 50 éves Stevan B. 1991 és 1995 között horvátok és magyarok elleni terrorcselekményekben vett részt egy félkatonai szervezet tagjaként. A rendőrség tájékoztat, hogy a férfi szerb állampolgár, Horvátország területén született, és nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnökért. Ez a román büntetőjogban a tömeggyilkosság kategóriájának felel meg – szögezi le a rendőrségi közlemény.
Stevan B. szombat reggel jelentkezett a galaci kikötő határellenőrzési pontjánál egy szerb felségjelzésű hajó legénységének tagjaként.

Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a férfi ellen az Interpol által kiadott nemzetközi elfogatóparancs van érvényben egy horvátországi törvényszéki határozat alapján. A galaci törvényszéki ügyészség ennek alapján 24 órára őrizetbe vette a férfit, majd a galaci ítélőtábla 15 napos ideiglenes letartóztatási parancsot adott ki a nevére, amíg átadják az illetékes hatóságnak.

www.agerpres.ro