Ha segítséget kér a gólya

Szokatlan időjárás fogadta a költöző madarakat. Illusztráció
Szokatlan időjárás fogadta a költöző madarakat. Illusztráció
A védett madárrá nyilvánított gólya akár emberek segítségét is “kérheti” a szokatlan időjárási viszonyok között. A költöző madárról az ornitológiai intézett adott ki hasznos tudnivalókat.

 

Az évszaknak nem megfelelő időjárás nem csak az embereknek okoz kellemetlenséget, de a vándormadarak is meglepődve tapasztalhatják, hogy visszatértük idején még hó lepi rájuk váró fészkeiket, a kemény mínusz fokokban az élelem beszerzése is gondot okoz. Sok helyen látni már, hogy például megérkeztek a védettséget élvező gólyák, hosszú lábaikkal a hóban óvakodnak. A jelenségre mintegy válaszul juttatta el a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség az önkormányzatoknak a Román Madártani Egyesület (SOR) felhívását, mely abban próbál támpontokat nyújtani, hogyan lehet megmenteni a gólyákat. A közlemény felhívja a figyelmet: az ornitológiai egyesülethez százszámra érkeztek bejelentések bajban lévő gólyákról, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy nem minden madárnak van szüksége segítségre.

Jelek

A legegyértelműbb jel, ami arra utal, hogy a gólyának segítség kell, hogy közeledik az emberhez. Ilyenkor fészkéből leszáll akár az utcára is, az ember közeledtére nem menekül el. Mit lehet tenni? Táplálékul hal és nyershús-darabkákat lehet adni, vizet, illetve védet helyre lehet vinni, ugyanakkor vigyázni is kell, mert csőrével igen nagyot tud ütni. A helyrejött madarat el kell engedni, de mindig reggel, vagy napközben, sosem este. A sérült madarat állatorvoshoz kell vinni. Az embertől távol, mezőn, nyílt terepen tanyázó madarak nem szorulnak segítségre, valószínűleg élelmet keresnek maguknak, esetleg pihennek, erőt gyűjtenek a továbbindulásra, várják a kedvező széljárást.

A SOR 2017-ben egy olyan applikáció kifejlesztésében volt társ, melynek segítségével úgynevezett gólyaszámlását lehet végezni, ez bárki számára elérhető természetesen az Uite Barza (Nézd a gólyát) megnevezés alatt.

Rencz Csaba

Címkék: ,