Ha nyár, akkor szaporodnak a lakásbetörések?

A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás nagy csábítást jelent a betörők számára, különösen a nyári időszakban. Egy-egy betörés során jelentős nagyságú kart okozhatnak nekünk, és nyilvánvalóan a tettesek minimális lebukási kockázat mellett maximális bevételre törekszenek.

Érdemes tehát megnehezíteni a dolgukat. Ne szerezhessék meg könnyen a ránk vonatkozó információkat, és aktív védekezéssel csökkentsük a célponttá válás valószínűségét. Az első lépés, hogy felfogjuk, mi is károsultakká válhatunk, vagyis minket is kirabolhatnak. Ehhez elsősorban a gondolkodásmódon kell változtatni. A segítséget, a megoldást ne várjuk kizárólag másoktól. Nyáron megszaporodnak az úgynevezett besurranásos lopások, hiszen a betörőknek könnyű dolguk van a szellőztetés céljából nyitva hagyott ablakok, erkélyajtók miatt. Nem véd a rovarháló! Ha megoldható, akkor a lakások ablakaira szereltessünk biztonsági rácsot, vagy más biztonsági berendezést. Az a lakás vagy ház, ahol a mechanikus védelem és elektronikus riasztó is működik, sokkal kevésbé van kitéve a feltörés veszélyének. Néhány jó tanács, amellyel növelhetjük lakásunk, otthonunk biztonságát

Ami nem kerül pénzbe:

Használjuk a zárakat, mert csak a bezárt zár véd a tolvajoktól. Akkor is csukjuk be az ajtót, ha csak a szomszédig “ugrunk át”. Zárjuk be az ajtót, és azokat az ablakokat is, amelyek könnyen megközelíthető helyen vannak. A garázsról és a fáskamráról se feledkezzünk mge. Lehetőleg ne helyezzünk el rejtett tartalékkulcsot az általunk biztosra vélt helyen (lábtörlő alatt, ablakpárkányon…). A betörők ezeket a helyeket mind jól ismerik és a tartalékkulcsokat azonnal ott fogják keresni. Hasznát vehetjük a mozgásérzékelővel ellátott kültéri lámpáknak. Távollétünk esetén – szürkületkor – célszerű bekapcsolva hagyni néhány belső világító lámpatestet. A különböző helyiségek fényforrásait külön vezérelhetjük a szaküzletekben vásárolható kapcsolóórával is. Így teljesen automatikusan a beállított időintervallumnak megfelelően kapcsolhatjuk fel, illetve le a lámpákat, azt a hatást keltve, hogy a tulajdonos otthon tartózkodik. A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.