Ha nincs számla, nem kell fizetni

Ha nincs számla, nem kell fizetni
Egymillió lejes nyereményalapot szánna a számlalottó első, április 13-i húzására a pénzügyi minisztérium. Aki nem kap számlát, ingyen viheti az árut, tudatta a pénzügyminiszter.

Amint az ezzel kapcsolatos határozattervezetben szerepel, az első húzás április 13-án lesz, s ezen a február 2 és március 28 között kiállított számlák szerepelnek majd, tudatja a Mediafax hírügynökség. Az egymillió lejes nyereményalapot, amennyiben szükség lesz rá, ki fogják egészíteni a számlákon szereplő összegek felkerekítése céljából.

Megtarthatják

A számlalottó havi, illetve alkalomszerű húzásokból áll majd, s ezzel párhuzamosan márciustól azt is bevezetik, hogy a kliensnek joga lesz nem fizetni a kiválasztott vagy elfogyasztott termékért, ha nem kapja meg a számlát. „Az az adásvétel, melyről nem állítanak ki számlát, egyértelműen törvénytelenség. Így aztán a vásárló megtarthatja azt, amit vásárolni szeretett volna, vagy elfogyasztott, anélkül, hogy fizetnie kellene, amennyiben cég visszautasítja azt, hogy kiállítsa a számlát” – áll a pénzügyi minisztérium közleményében.
A vendéglőkben, üzletekben kötelezőképpen ki kell majd függeszteni, hogy a kliensek „ingyen termékekben részesülhetnek, ha nem kapnak számlát”, és egyúttal egy ANAF-zöldszám is létesül különféle panaszok, észrevételek továbbítására. Amint Darius Vâlcov pénzügyi miniszter kihangsúlyozta: ha egy kliens nem kap számlát, azt jelenti, hogy egy olyan illetővel áll szemben, aki nem tartja be az állammal szembeni pénzügyi kötelezettségeit, így aztán ő sem köteles kifizetni a szolgáltatást vagy az árut. „Ha nem kap számlát, akkor úgy tekinthető, hogy az árut ajándékba kapta” – jelentette ki. A kliensek egyúttal a zöldszámon jelezhetik, ha valahol nem kaptak számlát. A hívás időpontja alapján be lehet majd bizonyítani azt is, ha a számlát utólag állították ki.
Viszont az indokolatlan jelzések megelőzése céljából a miniszter azt javasolta, hogy például a vendéglőkben a rendeléssel együtt a számlát is adják át.

Bárki nyerhet

A számlalottón bárki nyerhet, megszűnt az a feltétel is, hogy az illető nagykorú legyen; egyúttal ha egy személynek több nyertes számlája van, akkor mindegyik ellenértékét megkapja, nem csak az egyiket, ahogy azt az eredeti szabályzat előírta, a részvétel pedig ingyenes.
A lottóhúzás során egy 1 és 999 közötti számot húznak ki, mely a számla értékét jelenti, továbbá egy dátumot. Ezer lejes, vagy annál nagyobb értékű számlákkal nem lehet nyerni. Értelemszerűen az a számla nyerő, amelynek az értéke és kiállítási dátuma megegyezik azzal, amit kihúztak. Például, ha a kihúzott érték 85, akkor az adott napon kiállított, 85 és 85,99 lej közötti értékű számlák a nyerők. Havonta lesz lottóhúzás, a 15-ét követő első vasárnapon, s ezen mindig az előző hónapban kiállított számlákkal lehet majd nyerni, de alkalomszerű húzások is lesznek, legalább tizenöt nappal az előző húzás számláinak dátumintervallumát követően. A nyertes számlák tulajdonosai bármelyik adóhivatalnál jelentkezhetnek a számlákkal, a húzást követő harminc napon belül. Miután lejár a harminc nap, a következő tíz nap leforgása alatt az adóhivataloknak tudatniuk kell az Országos Közpénzügyi Hatóságnak (ANAF) a nyertes személyek nevét.

Neumann Andrea

Címkék: ,