Ha nincs művelődési ház, akkor van Szent Antal Központ

Ha nincs művelődési ház, akkor van Szent Antal Központ
Margittán több mint három éve áll felújítás alatt a művelődési ház, mely idén tavasszal valószínűleg átadásra kerül. Nagyon várják már ezt a kulturális civilszervezetek és a város minden kultúrát/kulturális műsorokat kedvelő lakója.

Ha a kulturális élet „napszámosai” nem találtak volna alternatív megoldásokat, akkor pótolhatatlan kiesés lett volna ez az időszak. Szerencsére találtak, mert volt, aki a segítségükre siessen. Itt jött képbe a Szent Antal Multifunkcionális Központ nagyterme, mely több alkalommal is befogadott közepes nagyságú rendezvényeket. Természetesen befogadó és kultúrakedvelő kellett ehhez legyen az intézmény vezetője, Kiss Károly is. A Horváth János Társaság és Fügedy Anikó tanítónő itt tudta megszervezni a Papp Attila szavalóversenyeket. Az Istenes versek szavalóversenyének pedig több alkalommal is a Caritas régi épületében lévő közösségi terem adott otthont. A kabaré előadásokat pedig a Monospetri Művelődési Központ fogadta be.

A HJT közbenjárásával február 29-én, az M.M. Pódium Színház művészei szintén a Szent Antal Központban mutathatták be a Jaroslav Hasek: Svejk című művének, Kollár Kovács Katalin által pódiumszínpadra átírt változatát. Svejk szerepét Herman Ferenc alakította, közreműködött: Miklósik Gellért és Kádas Ferenc. Lajtos Éva tervezte, a zenei anyagot pedig Veres László állította össze. A rendező Meleg Attila volt. A magyar iskolából majdnem száz fiatal vett részt az előadáson és igen jól szórakoztak. Szervezetten, tanáraik kíséretében érkeztek. Szívesen segédkeztek a székek elrendezésében, hurcolásában, alkalmazkodtak a nem egészen színházi körülményekhez. A rendező jutalmazta rugalmasságukat. Nem fukarkodtak a művészek mannájával, a tapssal sem. A sikerre való tekintettel a művészek úgy döntöttek, hogy a művelődési ház átadása után, még egy alaklommal eljönnek Margittára, amikor a felnőtt nézőknek mutatják be a darabot. A HJT és az M.M. Pódium Színház ez úton is szeretne köszönetet mondani a kulturális rendezvények befogadóinak.

Szőke Ferenc