“Ha nem tiszta…”

“Ha nem tiszta…”
Miskolc csaknem teljes területén forrásvizet ihatnak a csapból az emberek, ráadásul 24 órán belül jut el otthonukba a vezetékeken, hamarabb, mint bármilyen palackozott víz – jelentette ki a Víz Világnapja alkalmából megkérdezett Vojtilla László, a Mivíz Rt. igazgatója.

A megyeközpont különösen jó helyzete e téren merőben különbözik a világban másutt tapasztalt (s pláne az előrejelzett, általános) jelenségtől, az ivóvíz hiányától. Sőt, megyénkben sem mindenütt ilyen rózsás a helyzet. Ezt a megye 109 települését ellátó Borsodvíz Kft. igazgatója, Kádár Sándor is megerősítette.  

A legfőbb méreg 

Míg Miskolc számára adott a karsztvíz, addig mi döntően a felszín alatti vízkészlettel gazdálkodhatunk, sekély, illetve mélyfúrással nyerjük ki a rétegvizeket, illetve előfordul területünkön úgynevezett hasadékvíz is. Ezek kezelésre szorulnak, többnyire vasat, mangánt tartalmaznak, néha még a metángázzal is meg kell küszködnünk, s több helyütt jelen van az ammónia. Ezek határon túli értékeit a megengedett alá kell szorítanunk – vázolta a nehézségeket az igazgató. Hozzátéve: az uniós értékek szigorúbbak a korábbiaknál.

Mindehhez persze adott a technológia: szűrőszerkezetek, átemelők, szivattyúk, vegyszerek, amelyek viszont emelik a kezelési költségeket, s ez megjelenik az ivóvíz árában is. A legnagyobb mérget azonban az arzén jelenti, ami főként a Zemplén érces kőzeteiből kerül át a vízbe. Ennek is létezik ellenszere, e technológiák azonban már állami támogatást igényelnek.  

Illegális szennyezők 

Örvendetes tény, hogy a mértéktelen ivóvíz-felhasználás csökkent, illetve megállapodott. A Mivíz által szolgáltatott mennyiség az 1987-88-as csúcshoz képest 70 százalékkal kevesebb. Vojtilla László szerint ennek oka, hogy a lakosságszám is jelentősen apadt, sok helyütt vízórákat szereltek fel, korszerűsödtek a háztartási gépek, ,,vizes” berendezések, s némileg a közgondolkodás is változott. Ami abban is megnyilvánul, hogy ma már elvétve látunk folyó- vagy patakvízben autót mosó embereket. A vízszennyezés visszafogása terén azért van min változtatni: sokan még mindig szivárogtatással oldják meg a házi szennyvíz-eltávolítást, és sok vegyszer is kerül a vízbe. 

Tudott róla?

Miért létfontosságú 2-2,5 liter tiszta vizet innunk naponta? – A tiszta víz az ember létezésének egyik elengedhetetlen feltétele, hiszen a felnőtt emberi szervezet 60-70, a gyermeki szervezet 80 százalékát alkotja víz. Az öt hónapos magzat 95 százaléka víz.

Egyfelől és másfelől

Ma több mint egy milliárd szomjazó ember él a Földön, és több mint kétmilliárdan nélkülözik a tiszta vizet a mindennapi mosakodáshoz, főzéshez. Ugyanakkor több ezer liter vizet használunk a különféle termékek előállításához: például egy tonna papíréhoz mintegy 27 000 liter vízre van szükség. Így minden tonna újrafelhasznált papírral több ezer liter víz takarítható meg. A legtöbb vizet az élelmiszertermelés fogyasztja a világon: az elfogyasztott vízmennyiség csaknem háromnegyedét.

Mitől drága?

Ha bőven van víz (márpedig mostanság jócskán hullott csapadék), miért ne lehetne ilyenkor olcsóbb az ivóvíz? – tettük fel Vojtilla Lászlónak.

Az ivóvíz árában benne foglaltatik az ivóvízhálózat, a vízmedencék kialakításának, megőrzésének, folyamatos karbantartásának tetemes költségei is. Az árakat az összes költséget és a saccolt felhasznált vízmennyiséget figyelembe véve kalkuláljuk. Nem alakulhat oly rendszertelenül, mint a jó idő.

Sz.K.

 

Vízhasználat okosan

Ne hagyjuk csöpögni a csapot. Ha nem lehet, javítsuk, javíttassuk meg!

– Fogmosás közben ne folyassuk a vizet! Inkább zuhanyozzunk, mint fürödjünk, s tegyük ezt alacsony áteresztésű zuhanyrózsával! A hagyományos körülbelül 37 liter vizet enged át percenként, az alacsony áteresztésű 10-15 litert.

– Ha lehet, használjunk hideg vizet! A vízmelegítőt állítsuk alacsony fokozatra!

– Olyankor öntözzük a pázsitot, amikor kevésbé valószínű, hogy a víz elpárolog: reggel 8 óra előtt, este 8 után. Ne öntsünk mérgező anyagokat a lefolyóba!

– Természetes vizeinkben való fürdés előtt ne kenjük be magunkat napolajjal!

– Sok mosógép közel 150 liter vizet használ el egy mosáshoz. Ezért csak úgy érdemes elindítani a mosógépet, ha összejön egy gépre való szennyes.