Ha nem lesz kompenzáció, akkor baj lesz

Ha nem lesz kompenzáció, akkor baj lesz
Amitől sok helyi önkormányzat félt, bekövetkezett: a pénteken elfogadott költségvetés értelmében bizonyos szociális kiadások fedezése a helyi önkormányzatokra hárult. Nemcsak Váradot, hanem a kisebb városokat is súlyosan érinti a mostani döntés.


Az elmúlt időszakban nagy port kavart romániai helyi önkormányzati vezetők körében a kormánynak az a szándéka, hogy a fogyatékosok juttatásait, valamint a fogyatékos személyek gondozóinak a fizetéseit ettől az évtől nem az állami, hanem a helyi önkormányzatok költségvetéséből kell fizetni. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere is többször figyelmeztetett arra, hogy Nagyvárad mintegy hatmillió eurót fog veszíteni azzal, ha a fogyatékos személyek juttatásait és az őket gondozók fizetését a helyi költségvetésből kell állni. Mindeddig, bár a polgármesteri hivatalok utalták ki, a pénzösszegek kilencven százalékát az állami költségvetésből kapták, és csak tíz százalék volt a helyi önkormányzat hozzájárulása az összeghez.

Nagyvárad

A Nagyváradi Szociális Gondozási Igazgatóság (DASO) adatai szerint az intézménynek 241 szociális gondozója van alkalmazásban, akik a legsúlyosabb, I. fokozatú, önellátásra képtelen fogyatékos személyeket látják el, illetve 1474 súlyosan fogyatékos személy van a nyilvántartásukban, akik szociális juttatásban részesülnek. A DASO az idei évben 250 gondozóval és 1500 szociális juttatásra jogosult személlyel kalkulálva 31 millió lejre, azaz mintegy 6,5 millió euróra becsüli azt a költséget, amit a váradi önkormányzatnak erre a célra ki kell gazdálkodnia ebben az évben. Ilie Bolojan korábban bejelentette, hogy alaposan ki fogják vizsgálni az összes jogosult esetét, hogy feltárják, van-e köztük olyan személy, aki valójában nem is fogyatékos.

Érmihályfalva

De nemcsak Nagyváradot, hanem a kisebb városokat is súlyosan érinti a mostani döntés. Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere lapunknak elmondta: a városban nyolcvankét személynek a juttatásait kell fizetni, ez havi 200 ezer lej pluszkiadást jelent a helyi önkormányzatnak. Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta, hogy ezt a pénzt a beruházásokból lehet kispórolni. „Én nagyon remélem, hogy valamilyen formában jön a kompenzálás, egy ekkora űrt nem hagyhatnak a helyi költségvetésben!” – fogalmazott Nyakó József. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi ideig tudnak várni erre a kompenzációra, a polgármester azt válaszolta, hogy maximum fél évig tudja maga előtt gördíteni a város ezt a költségvetési terhet, ha addig nem történik meg az állami költségvetés-kiegészítés, akkor minden bizonnyal politikai nyomásgyakorlással fognak élni. A polgármester elmondta, hogy a már megkezdett beruházásokat és az uniós projekteket az előállt helyzet nem érinti, hiszen például ez utóbbiak megvalósítására eleve hitelt vett fel a város, de a saját költségvetésből tervezett beruházásokat és projekteket halasztani kell. „A fizetéseket nem fogjuk bántani” – tette hozzá végül.

Margitta

Keresetlen szavakkal illette a kormányt Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere, akitől megtudtuk, hogy 119 olyan fogyatékos személy él Margittán, aki képes ellátni magát, ők az országos minimálbérnek megfelelő összeget kapnak, és van negyvenegy szociális gondozó is a városban. A polgármesteri hivatal számításai szerint ez évente hárommillió lej költségvetési terhelést jelent a városnak. A pénzt a beruházások leállításával lehet kigazdálkodni, illetve az is elképzelhető, hogy a tanintézmények és az egészségügyi intézmények is kevesebb pénzt kapnak, és az intézmények fenntartására hitelt kell majd felvenni. Ha nagyon kétségbeejtővé válik a helyzet, akkor fizetéseket kell majd csökkenteni, illetve embereket bocsátanak el. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mi lehetne a megoldás erre a helyzetre, Pocsaly Zoltán azt válaszolta, hogy meg kellene nézni alaposan, hova tűnik el, ki lopja el a sok pénzt, amit aztán az önkormányzatok költségvetéséből kell kifizetni.

Nagyszalonta

Török László, Nagyszalonta polgármestere azt mondta lapunknak, hogy amíg nem lehet tudni, hogy a kormány mekkora összeggel egészíti ki a helyi önkormányzatok költségvetését, addig nem tud releváns információkkal szolgálni. „Én nem láttam még a költségvetési törvényt, úgyhogy nem tudok semmit sem mondani” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem a helyi adminisztráció, hanem a politika dolga elintézni azt, hogy a kompenzációk minél hamarabb megérkezzenek a helyi önkormányzatokhoz. Egyébként a nagyszalontai polgármesteri hivatal tizenkét szociális gondozót foglalkoztat, és 119 fogyatékos személynek fizeti a juttatásait.

Pap István