Ha nagyobb a feszültség

Szatmárnémeti – Eddig még nem nagyon volt rá példa, hogy nagyobb feszültség kerülne az elektromos hálózatba, ha mégis megtörténne, akkor a szerződés értelmében kifizeti az okozott kárt az Electrica.

Ameddig tartanak a felújítási munkálatok, továbbra is lehet számítani kisebb–nagyobb áramkimaradásokra, nyilatkozta lapunknak Tamas Mircea, az Electrica Rt. szatmári kirendeltségének vezérigazgatója. A villamosenergia–szolgáltatást illetően a legnagyobb problémák közé tartozik Túrterebes és környékének hálózata, ugyanis ezeken a területeken csak pótgenerátorokról szolgáltatnak áramot. A végleges munkálatokkal az előrejelzések szerint még ebben a hónapban 20–án kész is lesznek, ami azt jelenti, hogy ennek a környéknek saját áramgenerátora lesz.

Az áramkimaradások nem csak a javítási munkálatoknak tudhatók be, magyarázta Tamas, hanem egyes települések polgármesteri hivatalainak, akik nem nyírják megfelelően a villanyoszlopok és a  huzalok mentén a fákat, így vihar esetén a lombok leszakíthatják a kábeleket. Az áramkimaradások nem okoznak kárt az elektromos készülékekben, csak ha nagyobb feszültség kerül a hálózatba. Ilyenkor helyszíni mérést végeznek az Electrica szakemberei, folytatja a vezérigazgató, és ha ők a felelősek, akkor a fogyasztóval kötött szerződés értelmében meg is térítik az okozott kárt, azonban ilyen feszültségingadozásra nem nagyon volt eddig példa.

Gugulya–Hégető Lóránd