Ha kedd, akkor Deep Purple

Ha kedd, akkor Deep Purple
Kedden, november 6-án újra a magyar fővárosban koncertezik a Deep Purple. A brit zenekar – akit sokan csak a heavy metal előfutárának tartanak – 1987-ben járt először Magyarországon, legutóbb a tavaly léptek fel ott.

A zenekar indulása és a tagok összeverbuválása is érdekesen indult, hiszen a klasszikus értelemben vett Deep ’68 tavaszán egy rövid dániai turnén vette fel a nevét, a gitáros, Ritchie Blackmore javaslatára. A brit csapat az ezt követő években sikert-sikerekre halmozott, az Egyesült Államokban megőrültek értük a rajongók, de hazájukban szinte alig ismerték őket.

A Stormbringer album után, 1975-ben a névadó (Blackmore) kilépett az együttesből, helyére Tommy Bolin kerül. Vele egy lemezt vettek fel (Come Taste the Band), de az új gitáros heroin-függősége egyre nagyobb terhet rótt mindenkire, ezért 1976-ban feloszlottak. A szünet 8 évig tartott, 1984-ben állt össze újra a Deep Purple. A világszerte ismert brit hard rock zenekarra egyébként mindig is jellemző volt a tagcsere, a jelenlegi felállásban ma már csak a dobos, Ian Paice maradt a régiek közül.

A tavalyival megegyező felállás
Öt évvel ezelőtt, 2002-ben történt az eddigi legutolsó váltás, de ezzel a csapat egy másik állandó tagja, Jon Lord jelentette be nyugdíjba vonulását, az orgonista megüresedett helyét Don Airey-vel pótolták. Az új felállás két nagylemezt jelentetett meg, a Bananas-t és a Rapture of the Depp-et, amelynek európai turnéjában most Magyarország újra helyett kapott.

A koncert november 6-án, este nyolc órától a Papp László Budapest Sportarénában lesz, a felállás pedig a tavalyival megegyezik, tehát: Don Airey (billentyűsök), Ian Gillan (ének), Roger Glover (basszusgitár), Steve Morse (gitár) és Ian Paice (dob).

A keddi koncert után legközelebb a „sógoroknál” zenélnek a fiúk, a grazi koncert után pedig egy háromállomásos olasz körút vár rájuk. Az európai turnét Franciaországban zárják, itt tizenegyszer lépnek fel, közben egy alkalommal ruccannak át Belgiumba. Az utoló Deep Purple buli november huszonnyolcadikán lesz Besanconban.

(Zene.hu)