Ha a beteg fizette a gyógyszert, visszaigényelheti a pénzt a kórháztól

A kórházak vissza kell, fizessék a betegeknek azokat az összegeket, amelyeket a kórházi tartózkodásuk során kellett kifizessenek (gyógyszerek, analízisek, orvosi segédeszközök, stb.) – áll a július 23-án életbe lépett 2008. évi 157. törvényben

Amennyiben a betegnek a kezelőorvosa írta fel a gyógyszert, és a felírás időpontjában nem volt megtalálható a kórház gyógyszertárában, a beteg kérheti a kóráz vezetésétől a gyógyszer árának térítését. Ez a törvény segítséget nyújt majd a betegeknek, akik nem értették, hogy érvényes egészségügyi biztosításuk mellett miért kell, saját zsebükből fizessék, kórházi kezelésük alatt, a gyógyszereket, kötszereket, és egyéb, a gyógyulásukhoz szükséges vizsgálatokat. A kórházak vezetése pedig nem bánhat ezentúl könnyelműen a gyógyszerekre szánt pénzösszeggel, hiszen a beteg visszakövetelheti azt az összeget, amelyet a kórház kellett volna, álljon.

A betegnek a pénz visszaigényléséhez mindössze egy kérvényt kell írnia, és bizonylatokkal igazolnia az összeget, amelyet kifizetett a kórház helyett.

A törvényt tavaly egy sürgősségi rendelettel elhalasztották, mondván, hogy nincsen rá elegendő finanszírozás, de idén, öt hétig, erre nem lesz lehetőség, mert nem adhatnak ki a parlamenti szünet ideje alatt sürgősségi kormányrendeleteket.