Ha összefogunk, messzebb jutunk

Ha összefogunk, messzebb jutunk

Nagyvárad – Kedden került sor a Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégió idei első tanácsülésére. A résztvevő felek kihangsúlyozták: a határmenti települések partnerei és szövetségesei kell legyenek egymásnak, nem versenytársai.

Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kifejtette: a néhány évvel ezelőtt létrejött Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégió életében eljött a konkrét cselekvés ideje, élni kell a felmerülő lehetőségekkel, és minél több pályázatot kell sikeresen megcélozni. Fontos, hogy a határmenti települések partnerei és szövetségesei legyenek egymásnak, mert a szomszédos önkormányzatok nagyjából hasonló problémákkal küszködnek. “Ha összefogunk, messzebb jutunk”, fogalmazott a politikus, annak a véleményének adva hangot, hogy közösen, egymás kezét fogva többet lehet tenni a helyi közösségekért. Buzás László, az Eurorégió Ház Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt hetekben egyeztetések folytak arról, hogy miként lehetne a Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégió munkáját hatékonyabbá, rugalmasabbá, korszerűbbé tenni. Ennek eredményeképpen többek közt megállapodtak abban, hogy csökkentik a bürokráciát és ösztönzik a szakmai együttműködést. Hozzátette: a pályázatokon való közös indulás jelentőségét jelzi, hogy az első körben összesen 400 millió forint áll majd az érintettek rendelkezésére.

Együttműködési modell

Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a szervezeti és működési szabályzat kedden aláírt módosított változata az eddiginél több európai uniós pénzalap lehívását teszi majd lehetővé. Biró Rozália alpolgármester úgy vélte: a megállapodás hasznos lehet a Debrecen-Nagyvárad Urbanisztikai Aglomeráció 2020 projekt szempontjából is. Mazsu János, a debreceni Európai Integrációs Bizottság elnöke kiemelte: a Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégió eddig a párbeszéd entitása volt, azonban fontos, hogy a jövőben a sikeres és aktív együttműködés modellje is legyen, annak a kifejezője, hogy “nem csak keressük a közös utat Európába, hanem meg is akarjuk találni azt”.

 

Ciucur L. Antonius

 

Kapcsolódó cikk:

  • Eurorégiós együttműködés
  •