Gyurkán György Emlékverseny Szatmárnémetiben

Gyurkán György Emlékverseny Szatmárnémetiben
A kosárlabda–tornát a Sportlíceum nyerte, a Kolozsvári Viitorul előtt. A legjobb játékosnak járó díjat a tiszaújvárosi Benács Dávid kapta.

A Szatmárnémeti Sportlíceum vezetői, szakemberei a résztvevő csapatok és természetesen a szatmári sportszeretők ezúttal is megemlékeztek arról a sportemberről aki oly sokat tett a szatmári sportélet fejlesztéséért. A  Gyurkán György emlékversenyt immár kilencedik alkalommal rendezték meg, ezen részt vett a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium Benács Tibor edzette csapata (a magyar gárdát elkísérte a versenyre a több éve Tiszaújvárosban dolgozó, szatmári születésű sportember, a Phoenix Kosárlabda Klub vezetőedzője, Szendrey Tibor is), a Kölcsey Ferenc Főgimnázium együttese (edző: Filip Zoltán), a kolozsvári Viitorul ISK  csapata (edző: Covaciu Florin) és a házigazda Sportlíceum kosarasai (edő: Armaziu Radu).

A szervezők, Pacurariu Ionel és Fülöp György mindent megtettek a torna zavartalan lebonyolításáért, és ezt a résztvevők természetesen értékelték. A Sportlíceum vezetői úgy tervezik, hogy az évvégi sportgálán megejtik a „teremkeresztelőt”, amikor is a Slavici utcai sportermet Gyurkán Györgyről nevezik el.

Az emlékversenyt a sportlíceum csapata nyerte, amelyik a döntőben 78 – 69 arányban múlta felül a Kolozsvári Viitorult, a harmadik Tiszaújváros lett, a negyedik helyen a Kölcsey Főgimnázium csapata végzett.

Emlékezzünk Gyurkán Györgyre

A szatmári sportélet kiválósága 1935–ben született, testnevelő tanárként, 1958–ban a Sportiskolák országos bajnokságán győzelemre vezette a szatmáriakat. Játékosként és edzőként az Unio SK kosárlabda–csapatát erősítette a B–osztályú bajnokságban. A kiváló sportember több éven keresztül a megyei szakszervezet sportbizottságának a felelőse is volt. A Szatmári Sănătatea fiú és leánycsapataival az A–és B–osztályban szerepelt több éven keresztül.  1976–ban a Sportiskola igazgatójaként kiharcolta, hogy a Sportlíceum önnálló tanintézet legyen. Líceumigazgatóként, testnevelőtanárként az Eminescu Kollégiumban, vagy a megyei Sportigazgatóság munkatársaként is fáradhatalanul küzdött a szatmári sportélet fejlesztéséért. A 80–as években oroszlánrésze volt a Slavici utcai  sportterem valamint a Szamos–strand melletti atlétika és kosárlabda–bázis létrehozásában. Természtesnek tartotta, hogy a sportterem felépítése érdekében családi földterületről is lemondjon…

Az évvégi ünnepségen a sportterem annak a nevét veszi majd fel, aki ezt teljes mértékben megérdemli és akire a szatmári sportszeretők halálának tizedik évfordulóján kegyelettel emlékeznek.