"Gyűlöli a románokat" Olaszország?

"Gyűlöli a románokat" Olaszország?
A román politikusok és a pénteki sajtókommentátorok egyaránt hangsúlyozzák, hogy az olasz közvéleménynek és a Nyugat egészének nem lenne szabad általánosítania a véres római bűncselekmény alapján, amelynek során egy román bevándorló megerőszakolt és halálra vert egy olasz asszonyt Róma egyik elővárosában.

A pénteki romániai újságok mindegyike felhívja a figyelmet, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított bevándorló roma származású. A Cotidianul című napilap idézi Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnököt, aki úgy vélekedik: Itáliában a román bevándorlókkal kapcsolatos problémákat politikai hátsó szándékkal kezelték, már csak azért is, mert Walter Veltroni római főpolgármester politikai tőkét akar kovácsolni magának. Nem azokkal a román állampolgárokkal van baj, akik munkahellyel rendelkeznek, és sikeresen beilleszkedtek a társadalomba, hanem a városok peremén élő, úgynevezett nomád csoportokkal – hangsúlyozta a román kormányfő. Szerinte az olasz hatóságoknak nem kellene eltűrniük, hogy a bevándorlók tömegei barakkokban, konténerekben, “gettókban” lakjanak. Ezeknek az embereknek még csak esélyük sincs, hogy legális munkát kapjanak, így kénytelenek rablásból vagy koldulásból fenntartani magukat – mutatott rá Tariceanu.

 

Gond az integráció

A legfontosabb román napilapok érzékeltetik, hogy Olaszország a történtek után most már “gyűlöli a románokat”. A Cotidianul hasábjain Dana Varga, Tariceanu tanácsadója kifejti: Itáliában “túlságosan médiaeseménnyé” vált a fejlemény, a kitoloncolást megkönnyítő kormányrendelet pedig egyértelműen a román bevándorlók ellen irányul. A tanácsadó szerint az olaszok már régóta küszködnek azzal a problémával, hogy miként integrálják a társadalomba a roma lakosságot. Már akkor is szembesültek a dologgal, amikor más országokból, így Jugoszláviából vagy Albániából érkezett “nomád” romák lepték el az országot – emlékeztet.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Belehalt sérüléseibe az olasz nő
  •