Gyorsreagálású egészségügyi csapat alakult a margittai kórházban

Mozgásukkal mutatták be a szív múködését
Mozgásukkal mutatták be a szív múködését
Február elején alakult meg a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórházban a gyorsreagálású egészségügyi csapat. Az ötletgazda dr. Győrfi András belgyógyász főorvos mellett a kórház orvosai és asszisztensei elitjéből válogatott önkéntesek alkotják a csapatot – 7 orvos és 20 asszisztens – akik riasztás esetén a lehető legrövidebb idő alatt a beteghez érnek és végzik az újraélesztés feladatát.

Egy újraélesztéshez minimum 3 egészségügyisre van szükség, de a 6 személy az optimális létszám. A kórház vezetősége támogatta az ötletet: azonnali segítségként megvásárolták az újraélesztéshez szükséges készülékeket, melyek megfelelnek a jelenlegi európai irányvonalak által megszabott követelményeknek, és öt mobiltelefont bocsájtott a csapat rendelkezésére. Mivel ezeket csak vészhelyzetben használják, nem jelezhet foglaltat – ezzel is értékes másodperceket nyerhetnek. Két kiinduló bázist alakítottak ki, hogy ezzel is leszorítsák a reakcióidőt. Mindkettő el van látva a szükséges felszerelésekkel, a segítség pedig az esethez közelebb álló bázisról indul. Február 10-én tartották meg az első szimulációt, mely elképzeléseiket és elvárásaikat igazolta. A dr. Molnár József, valamint Arvinte Nicoleta és Şanţa Enikő asszisztensnők által aznap alkotott csapat kevesebb, mint 3 perc alatt (160 másodperc) a teljes felszereléssel odaérkezett a „szívstoppos beteghez”, elkezdhette az újraélesztést, így a szimulációban résztvevő beteget megszemélyesítő egyén, „életben maradt”. Ennek az eseményeit ismételték át a február 16-án megtartott soros gyűlésükön, kielemezték munkájukat, majd dr. Győrfi András elmondta, hogy az általuk kidolgozott protokoll bizonyos elemein változtatva, jobb csapatmunkával, újabb 10 – vagy akár 20 másodpercet – nyerhetnek. Márpedig ez a néhány másodperc szívstoppos betegnél akár életmentő lehet.

Ilyen csoport a megyében csak Nagyváradon van, a vidéki kórházak szintjén így Margitta úttörőnek számít. A reakcióidejük szintén becsületére válna egy nagyobb kórháznak is, sőt nemzetközi viszonylatban is jó időteljesítménynek számít. A csapat a szó szoros értelmében életmenthető lehet – és nemcsak a kórházba beutalt betegek, hanem azok számára is, akik a Járóbeteg-ellátóban, a Laboratóriumban vagy a Radiológián lesznek rosszul, vagy bárki számára, aki a kórház területén szorul ilyen típusú sürgősségi ellátásra.

Az ülés második felében egy rendhagyó elektrofiziológiai színházi előadást tartottak, „A tizenkettedik elvezetés – vagy, ahogy tetszik” címmel. A shakespeare-i ihletésű vígjátéknak nem volt nézőközönsége: a jelenlevő kórházi orvosok és asszisztensek mindannyian „színre léptek” és koordinált mozgásaikkal mutatták be a szívkamrák működését és ennek vetületét az EKG-görbére. Mindezt oly szemléletesen – és jókedvűen, – hogy mindannyian megérthették, hogyan zajlanak le a szívműködést jellemző elektrofiziológiás jelenségek. Az ülés kezdési időpontja 12 óra 12 perc volt, mivel a sumér időszámítás szerint a 12-es szám a tökéletesség száma, így ez a legalkalmasabb időpont, amikor a csapat tanulhat – mondta az előbbi előadás rendezését is magára vállaló Györfi doktor.

Szőke Ferenc