Gyorsítsunk lassabban!

Hideg van, sőt kemény fagy. Ez nemcsak az élőket, az életteleneket is megviseli. Gondoljunk csak a reggeli hidegindításra, amikor a csillaggarázsban tartott autó önindítója csak nyöszörög, épp hogy forgatja a motort. Természetesen könnyebb az indítás, ha benyomjuk a kuplungot, hiszen akkor nem kell a sebességváltóban a jócskán megdermedt olajat megtörnie.

Nemcsak az indítás, az elindulás és a vezetés is más technikát követel télen, a jeges úton, mint nyáron. Elinduláskor egészen finom gázadás mellett csúsztassuk a kuplungot, mert akkor nem pörög ki a kerék, könnyebb az elindulás. A gyorsítás is lassabban történik, mint nyáron, a sávváltás és kanyarodás is gondosabb előkészületeket igényel. 

Jól öltözöttség

Már ősszel érdemes átvizsgáltatni az autó futóművét, villamos berendezéseit, a fagyok beállta előtt télire cserélni a nyári gumit, leápolni a karosszériát, a gumi tömítéseket. Fontos tartozék ilyenkor a hólánc, egy hólapát, ablakkaparó és tisztító, s egy kefe, vagy kisseprű. Ne feledkezzünk meg a zárolajozóról és jégoldóról sem.

Télen nagyon fontos az autóban a jól öltözöttség. Gondolok itt arra, hogy nagy kabátban, bundasapkában nagyon nehéz vezetni, hátrafordulni. Ezért hosszabb útra inkább könnyű, de meleg pulóvert vegyünk fel, s az autó fűtését igazítsuk az öltözékünkhöz.

– Sipos Béla –