Gyorshír: őrizetben a WikiLeaks alapítója

A brit rendőrség kedden egy svéd nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette Julian Assange-ot, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját.

Közben kiderült: egyelőre maradhat a franciaországi szervereken a WikiLeaks, miután a francia bíróságok nem kívántak a szolgáltató kérésére gyorsított eljárásban arról állást foglalni, hogy az oknyomozó portál működhet-e legálisan Franciaországban. Octave Klaba, a WikiLeaks tartalmainak egy részét jelenleg befogadó franciaországi OVH képviselője hétfőn este közölte, hogy két városban is kezdeményezett jogi eljárást. A lille-i és a párizsi bíróság is azzal az indoklással utasította el a kérését, hogy a döntés alaposabb mérlegelést igényelne. Az ügy előzménye, hogy Eric Besson, a digitális gazdaságért felelős francia miniszter pénteken arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy tiltsák le a WikiLeakset a franciaországi szerverekről.

Magyar szál

A Wikileaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilap internetes oldalán helyi idő szerint kedden reggel megjelent cikkében ismertetett egy, Karl Eikenberry, az Egyesült Államok kabuli nagykövete által írt táviratot, amelyben a diplomata beszámolt arról, hogy Baglán tartományban részén fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak.

A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar tartományi újjáépítő csapat (PRT) keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben. Egy alkalommal, a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandiak csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt.

“A magyar PRT nem sokat foglalkozik ezekkel a problémákkal. Nincs engedélyük fegyverhasználatra, kivéve az önvédelmet, alig tesznek annál többet, mint járőröznek a főutakon, és nem vállalkoznak kábítószer-ellenes tevékenységre. Miután két magyar tűzszerészt megöltek szolgálatteljesítés közben, Budapest nem küldött több tűzszerészt” – írta az amerikai nagykövet. “Amikor Bamján tartomány északkeleti részén a biztonsági helyzetet Baglánból származó gonosztevők fenyegették, az új-zélandiaknak kellett átmenniük Baglánba, hogy kezeljék a problémát” – áll a sürgönyben.

Eikenberry utalt arra, hogy bár Baglánban még mindig nem jellemzőek a közvetlen támadások, bűnözők kapcsolatot teremtettek a tálibokkal, és a helyiek maguk szegődnek el zsoldosnak a tálib lázadókhoz. Ennek ellenére a magyar erők arra összpontosítanak, hogy “sértetlenül térjenek haza”, miután elvégezték a kis léptékű fejlesztési munkából a rájuk eső rövid feladatokat – írta az amerikai nagykövet. Egy új-zélandi védelmi forrás a lappal közölte, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátette, hogy új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett.

“Néhány esetben a(z új-zélandi) PRT személyzetéből kisszámú egység átment Baglánba, hogy végrehajtsák a felső vezetés ígéreteit, és beszéljenek a helyiekkel. Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar RPT jóváhagyásával” – mondta.  Az új-zélandi PRT Bamján tartomány azonos nevű székhelyén állomásozik. Az állomány tagjait hat havonta váltják, legutóbb októberben. A kormány közlése szerint a védelmi csapatok 2011 szeptemberéig maradnak Afganisztánban. A cikk a http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10692635 internetes címen olvasható el.