Gyorsan épülő gyorsforgalmi

Akt.:
Gyorsan épülő gyorsforgalmi
Több szakaszon épül a nagyváradi gyorsforgalmi út, mely az új, a Szilvásban épült közúti hidat köti majd össze a Teodor Nes híddal. Több építkezési helyszínen látványos az előrehaladás.

A gyorsforgalmi út építésének jelenlegi állásáról Marian Duşescu a fő kivitelező Trameco cég projektmenedzsere tájékoztatta lapunkat az építkezés különböző helyszínein. Az első építőtelep a Dózsa György és a Pasteur utca közötti passzázs volt, ahol hamarosan kezdődik a betonöntés a passzázs felépítményére, ott, ahol a konzolok már fel vannak helyezve. „Pénteken öntjük a betont, ezt követik a jól ismert munkafázisok: a hidroizoláció, a járdák, a lámpaoszlopok építése, az aszfaltozás. Szeptember 5-ig elkészülünk ezzel a munkával, vagyis ennek a passzázsnak a hatvanöt százaléka teljesen elkészül. Ennél a passzázsnál még hiányzik három gerenda, amelyeket szeptember elején helyezünk le” – sorolta a részleteket a szakember. Amikor teljesen elkészül a Dózsa György és a Pasteur utca közötti felüljáró, akkor kezdik el a felhajtók építését, amelyek magát a gyorsforgalmi utat kötik majd össze a passzázzsal. Duşescu kiemelte, hogy a gyorsforgalmi út másik, a Piatra Craiului és az Adevarului utcák között épülő felüljárójánál már elkészült az ország legmagasabb, 13,5 méteres felhajtója. Itt szeptember 15-ig minden munkálatot elvégeznek, tehát leöntik az aszfaltréteget, kialakítják a járdákat, a közvilágítást. Egyébként mindkét passzázs felhajtója ugyanolyan technikával épül majd meg: a felhajtó két oldalán teljes magasságban előregyártott betonlapokat helyeznek el, és a két oldalon egy magasságban lévő lapokat egyenként kötik egymáshoz nagyon rezisztens polimer szalagokkal, a betonlapok közti részt pedig földdel töltik fel. „Mivel ezek a felhajtók nagyon jól néznek ki, egyeztetünk a polgármesteri hivatallal arról, hogy a Pasteur utcai felhajtót megvilágítsuk” – mondta Duşescu. A menedzser tudatta azt is, hogy a Piatra Craiului utcai passzsázsnál a kilenc gerendát a tervek szerint szeptember 8-án helyezik fel a pillérekre.

Megerősített domboldal

A dombos részeken, pédául a Kálvária (Gomba) domb alján a domb felől öntik a földtámaszokat takaró lapokat. A támasztófalakat 12,5 méter mélyre lefúrt cölöpök tartják, míg a cölöpöket huszonöt méter mélyre lefúrt horgonyokkal rögzítik, így a támasztófalak nem mozdulhatnak el. Duşescu elmondta, hogy a Gomba domb alatt a támasztófalazást szeptember 1-ig befejezik, míg ugyanitt a vonatsínek felőli oldalon már a járdák kiépítésén dolgoznak; augusztus végére teljesen elkészül a járda, azt követően kezdődhet a zöldövezet kialakítása, és az útépítés befejezése után pedig egy hálókerítést is kifeszítenek a vonatsín felőli oldalon.
Egyedi megoldás
„Bihar megyében minden bizonnyal premiernek számít a szifonnal egybekötött alagcsövezés alkalmazása is” – folytatta Duşescu. Az alagcsövezés esetünkben tizennégy méter mélyen függőlegesen a domboldalba fúrt csövekből áll, amelyek speciális aknákba gyűjtik a tajalvizet, és ezekből, amikor megtelnek, a csatornarendszerbe folyik a víz. Ezt a rendszert a gyorsforgalmi út dombos szakaszain alkalmazták, ahol fennállt a veszélye annak, hogy az összegyűlő talajvíz földcsuszamlást okozhat. Az alagcsövezéssel és a rendkívül stabilan rögzített támasztófalakkal a földcsuszamlás lehetőségét kiiktatták – tette hozzá Duşescu.

Hiányzó szakasz

A Hegyesi Márton (Ecaterina Teodoroiu) utcán elkezdték a Feleacului utcától kezdődő szakasz átépítését. Duşescu elmondta, hogy a Hegyesi Márton út teljes szakaszán, vagyis a Kórház utzától a Teodor Nes hídig szeptember 30-ig az összes munkálat – járdák, közvilágítás, aszfaltozás stb. – teljesen elkészül. Itt kivételt képez az a mintegy hatszáz méternyi szakasz, ami a nagyváradi vasútállomás területén fut majd, mert a Román Államvasutak nem szerezte még meg az összes szükséges engedélyt, ráadásul a vasúttársaság tervmódosítást is kért. Duşescu elmondta, hogy amint elkezdik ott is a munkát, egy hónapon belül megépítik azt a hatszáz méternyi útszakaszt is. A menedzser végezetül elmondta, hogy a gyorsforgalmi út kivitelezési határideje október vége, de valószinűleg kérnek majd egy rövid, néhány hetes határidő-hosszabbítást. Megjegyezte azonban, hogy amennyibben kedvező lesz az időjárás, azaz nem lesznek heves esőzések, akkor akár már az október végi határidőre elkészülhet minden. A gyorsforgalmi út építésének összköltségvetése 49,5 millió lej.

Pap István