Gyorsan drágul a hirdetés Romániában

Gyorsan drágul a hirdetés Romániában
Romániában az idén 25-40 százalék között drágul a reklám a hirdetők számára a tévékben és a rádiókban, vélik szakértők. A reklámhelyekért elsősorban a távközlési cégek, a bankok, az autógyárak és a sörforgalmazók versengenek.

Tavaly az első tizenegy hónapban a román televíziókban 2,32 milliószor közvetítettek reklámot, ez 19 százalékkal több a 2006-os első tizenegy havinál. A rádiókban 13 százalékkal kevesebb volt a reklám, és az újságokban is csökkent kissé a számuk. Ennek megfelelően a tévéhirdetések ára 25-45 százalék között emelkedett tavaly, a rádiók 20-30 százalékkal kértek és kaptak többet, mint 2006-ban, az újságokban a reklámtarifák 5-10 százalékkal emelkedtek, a kültéri reklámhordozók használatáért 5 százalékkal fizettek többet a hirdetők, idézte a szakmai összesítéseket szerdán a Rompres hírügynökség.

A tavalyi első tizenegy hónapban a Cosmote mobilszolgáltató fizette a legtöbbet reklámjaiért a tévéknek, a rádióknak és az újságoknak, áfával együtt 52,8 millió eurónak megfelelő összeget 22 392 megjelenésért, a második helyezett a Vodafone és az Orange mobilszolgáltató volt. A bankok közül az osztrák Erste Bankhoz tartozó BCR fizette a legtöbbet: áfástul 40,5 millió eurót 17 805 megjelenésért.