Gyorsabb, civilizáltabb szolgáltatás

Gyorsabb, civilizáltabb szolgáltatás
Csökkent a várakozási idő és jobb minőségű szolgáltatásban részesülnek a páciensek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 14 felújított járóbeteg-szakrendelőjében – hangzott el a korszerűsítési munkálatok február 21-i átadásán.

Az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Ferenc kórházmenedzser, Vitos Attila orvos igazgató, Birta Antal, a kórház vezetőtanácsának ülésvezető elnöke, Orbán Béla, a megyei tanács beruházási igazgatója, valamint az érintett főorvosok is. A korszerűsítést a Hargita Megye Tanácsa által benyújtott, A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház integrált járóbeteg-rendelőinek rehabilitációja, korszerűsítése és felszerelése című pályázatnak köszönhetően sikerült elvégezni.

 

– A közel kétmillió euró értékű pályázatnak köszönhetően ezentúl gyorsabb diagnosztizálásra számíthatnak a betegek, ráadásul nem kell fölöslegesen befeküdniük a kórházba, időt takarítva meg ezzel, ráadásul ezáltal az intézmény költségei is csökkennek – mondta Borboly Csaba megköszönve a projekten dolgozó kollégái munkáját. A tanácselnök hozzátette, a berendezések vásárlásánál is szigorúak voltak, olyan eset is volt, hogy visszaküldték a nem megfelelő gépet, és újat kértek.

 

Már csak egy laptop hiányzott a szemészeti rendelő felszereléséből, amelyet Borboly Csaba ez alkalommal átadott Demeter Ferenc kórházmenedzsernek. Utóbbi elmondta, hogy a betegeknek nem kell reggeltől estig várakozniuk, hanem időpontot kérhetnek, és a váróteremben sorszámosztó rendszer működik.

 

A projekt összértéke 6 923 142,72 lej, amelyből Hargita Megye Tanácsa saját hozzájárulása 208 830,83 lej (az elszámolható költségek 2%-a és az el nem számolható költségek), a vissza nem térítendő pályázott összérték pedig 5 376 737,17 lej. A következő járóbeteg-szakellátó részlegeket újították fel, szerelték fel és látták el új berendezéssel: a sürgősségi kórház B szárnyában (Dénes László utca 2.): gyermekgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, kardiológia, belgyógyászat, urológia, ideggyógyászat, gasztroenterológia; a sürgősségi kórház C szárnyában (Dénes László utca 2.): ortopédia és traumatológia; a sürgősségi kórház Bălcescu utcai épületében: bőr- és nemigyógyászat, elmegyógyászat, szemészet; a kórház Szász Endre (volt Dózsa György) utcai épületében: orr-fül-gége (radiológiával), fizioterápia és balneológia.

 

Nemcsak a rendelőket modernizálták, hanem a várótermeket, a folyosókat és az illemhelyeket is. A felújításon kívül a rendelőket 83 korszerű orvosi műszerrel szerelték fel. A projekt részét képezte a rendelők és várótermek bebútorozása, illetve apróbb orvosi kellékek vásárlása is.