Gyorsabb örökbefogadás

Rövidebbé tették a gyerekek örökbefogadásához szükséges procedúrát: a szerdai kormányülésen eldőlt, hogy egy olyan gyermek, akinek a szülei ismeretlenek, örökbefogadható harminc nappal azt követően, hogy kiállították a születési bizonyítványát, egy állami gondozásban lévő gyerek pedig akkor, ha a szülők egy éven keresztül nem érdeklődnek utána.

Bogdan Panait, az Országos Adopcióügyi Hivatal államtitkára szerint a könnyítő intézkedésekkel azt szeretnék elérni, hogy nőjön az örökbefogadható gyerekek száma. Egyebek mellett bevezetik a DNS-tesztet azokra az esetekre, amikor valaki magáénak ismer el egy házasságon kívül született gyereket, s az örökbefogadást, illetve az azt követő időszakot az illetékesek két éven át kísérik majd figyelemmel. A nemzetközi örökbefogadások viszont továbbra sem lehetségesek, még a Romániából elszármazottak esetében sem: „A törvény nagyon világosan kimondja: az örökbefogadók romániai lakhellyel kell rendelkezzenek, illetve be kell bizonyítsák, hogy legalább egy éve Romániában élnek” – mondta Panait.

Az utóbbi két évben 1200-ról 1700-ra nőtt az örökbefogadások száma Romániában, viszont mintegy 67 ezer azoknak a gyerekeknek a száma, akik jelenleg állami gondozásban élnek.