Gyors választ kapott Hantz

A sajtó segítségének köszönhetően fél nap alatt választ kapott Pásztor Gabriella államtitkár asszonytól Hantz Péter. Iktatták a szaktárcához küldött leveleit és Pásztor Gabriella államtitkár asszony is megkapta leveleit, igaz közvetítőn keresztül mivel a minisztérium honlapjára feltüntetett drótposta cím tévesnek bizonyult.

Tisztelt Hantz Péter!

Levelére válaszolva közlöm önnel a következőket:

  1. A minisztérium a 2007-2008-ban alkalmazott állami támogatási szorzókat 2004 óta alkalmazza.
  2. Az állami költségvetésből származó juttatások leosztása karokra, tanulmányi vonalakra és egyetemistákra a felsőoktatási intézetek kizárólagos hatáskörébe tartozik.
  3. A CNFIS az alaptámogatást 75%-ban a diáklétszám szerint, 25%-ban pedig a minőségi mutatók arányában osztja el országos szinten.
  4. A kiutalt összegek továbbosztásáról a rektorok tartoznak felelősséggel az átdolgozott és módosított 84/1995-ös Törvény és az egyetemi autonómia értelmében.
  5. Az állami költségvetés elosztásának további részleteiről a CNFIS honlapján olvashat.

Pásztor Gabriella -  Államtitkár

A BKB, a 2001/441-es törvény alapján, követelni fogja a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem részletes költségvetésének kiadását.

A 2001/441-es jogszabály szerint bármely román állampolgár írásban feltehet kérdéseket a közintézményeknek, amelyeknek 10, kivételes esetben 30 napon belül válaszolniuk kell. Közintézménynek minősül minden olyan intézmény, amely közpénzt használ fől működéséhez, és közérdekű információnak minden olyan információ, ami közpénz elköltésére vonatkozik.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Bírósághoz fordulna Hantz Péter