Gyors munka, gyorsan jelentkező hibák

Gyors munka, gyorsan jelentkező hibák
Alighogy átadták, máris megmutatkoznak a különböző hibák a nagyváradi önkormányzat uniós forrásokból megvalósított infrastrukturális beruházásain.

A nagyváradi polgármesteri hivatal által megpályázott, európai uniós finanszírozásból megvalósuló nagyváradi infrastrukturális beruházások mindegyikének sajátossága az, hogy az utolsó pillanatban, vagyis 2015 decemberében fejezték be azokat, már amelyiket egyáltalán befejezték. A rengeteg munkát gyors, sőt, megfeszített tempóban végezték el a kivitelezők, de a nagy sietségnek ára van: máris felbukkantak különböző kivitelezési hibák, melyeket tavasszal kell majd kijavítani. E hibák egy része már az átadás idején kiderült, például a felújított Kálvária dombon egyes járólapok megrepedtek; a kivitelező azt ígérte, hogy azokat ki fogják cserélni hamarosan, ugyanakkor a zöldövezet kialakítása sem fejeződött még be teljesen ott. Ugyanakkor több olyan munkálat van, amelyek esetében az átadás után álltak elő problémák. A forgalomnak átadott gyorsforgalmi út Pasteur utcai felüljárójánál az esővíz egy megrepedt csövön át folyt a felüljáró alatti járdára. Sava Annamária városházi projektmenedzser ezzel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy már el is rendelték a megrongálódott cső kicserélését, a kivitelező cég saját költségén már dolgozik ennek a problémának a megoldásán. Mint ismeretes, bár átadták a forgalomnak, de a gyorsforgalmi út még nincs befejezve, mert a Román Államvasutak nem adott át az önkormányzatnak egy területet, amelyen az út 660 méternyi szakasza haladna.

Felüljárók

Sajtóbeszámolók szerint a nagyváradi körgyűrűn az Aradi úti kereszteződésben épült közúti felüljárónál is jelentkeznek már problémák. A Bihoreanul hetilap úgy tudja, hogy az Aradi úti felüljárón az aszfaltcsíkon kisebb buckák vannak a betongerendák illesztékeinél, ugyanakkor állítólag a vízelvezető csatornát is át kell helyezni. Az esővízelvezetőt tavasszal fogják leaszfaltozni, ugyanakkor kell a csatornafedőket is szintbe hozni, mert egyelőre túl alacsonyan vannak. A hírek szerint a menetirányokat elválasztó részen a betontömbök egy része esetében fennáll a veszély, hogy nem bírnák el a nehézforgalmat. Megkérdeztük Mircea Ghiteat, a felüljáró építését felügyelő nagyváradi műszaki igazgatóság vezetőjét, aki elmondta, hogy neki nincsenek információi ezekről a hibákról, de ellenőrizéseket fognak végezni ezügyben. Mindemellett leszögezte, hogy a vízelvezetőket egy minden illetékes hatóság által jóváhagyott terv alapján építették meg, majd hozzátette, hogy a munkálatokra öt éves garancia van, tehát minden hibát a kivitelező fog kijavítani saját költségén.

Hideg és repedés

Többször is cikkeztünk már arról, hogy télvíz idején rendkívül hideg van az újjáépített, és nemrégiben átadott rogériuszi piacon, többek között azért, mert az épület Sadoveanu utca felőli, nyitott oldalán akadálytalanul áramlik be a hideg. Az épület bezárására 450 ezer lejt irányoz elő a Közterület-fenntartó zrt. A még be nem fejezett, de már átadott Szent László téren is mutatkoznak már hibák, például repedések látszanak a kövezeten.

Bizonytalan összesítés

A nagyváradi önkormányzat huszonöt európai uniós finanszírozású projektre összesen 169 millió euró támogatást hívott le, viszont mivel a projektek túlnyomó többségét nem sikerült a végső határidőig, azaz 2015. december 31-ig befejezni, ezért a város saját forrásból kell lezárja és befejezze ezeket a beruházásokat. Az önkormányzat mindeddig nem adott hivatalos tájékoztatást arról, hogy mekkora költségekre rúgnak ezek a projektlezárások, ennek ellenére a Bihoreanul hetilap online verzióján azt közölte, hogy a gázturbinás hőerőmű építésére még 6,2 millió lejt kell költeni, a Partenie Cosma iskolakomplexum befejezéséhez hatmillió lejre van szükség, a Fekete Sas Palota passzázsára 2,4 milió lejt költ a város, a gyorsforgalmi út befejezésének a költsége 5,2 millió lej, az akvaparké pedig 1,9 millió lej.

Pap István