Gyömrőn vendégeskedtek a néptáncosok

A kirándulók csoportképe a Halászbástyán, a budai várban
A kirándulók csoportképe a Halászbástyán, a budai várban
Az elmúlt hét végén Gyömrőn vendégeskedett az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének meghívására. A kirándulásból egy budapesti kitérő sem maradt el, ahol meglátogatták az Országházat, majd a budai várból csodálhatták meg a várost.

 

„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.” Nem véletlenül hangzott el ez a Kazinczy Ferenc-idézet február 17-én a Pest megyei Gyömrőn, a Rákóczi Szövetség helyi szervezeténél, hiszen az Érsemjénből érkezett Ezüstperje néptánccsoportot köszöntötték ezzel. A gyömrői szervezet egyik visszatérő programja, hogy minden évben a Magyar Kultúra Napja és március 15. közötti időszakban egy határon túli magyar települést hívnak meg vendégként. Szende Márta, a szövetség elnöke ismertette a meghívás előzményeit, mely szerint az elmúlt év októberében a szövetség tagjai az Érmellékre szervezett kirándulásukon látogattak el Érsemjénbe, részt vettek a Kazinczy Lajos tábornok emlékére szervezett ünnepségen, akkor történt a meghívás. A Sütő Judit és Szabolcs csoportvezető-koreográfusok vezette Ezüstperjét elkísérte, egyúttal az önkormányzatot is képviselte a gazdasági osztályról Fülöp Róbert, aki egy videóval, illetve fényképek segítségével, valamint adatok ismertetésével igyekezett részletesen bemutatni Érsemjént a gyömrői Rákóczi Szövetség egybegyűlt tagjainak. Utána a néptánccsoport két tagja, Kardos Nikolett és Darabont Gréta népdalcsokrot nyújtottak át a jelenlévőknek, majd a szervezet előzetes kérésére ifj. Sütő Szabolcs „lánglelkű magyar ifjúként” szavalta el Ábrányi Emil: Él a magyar című versét.

Képzeletbeli oklevelek

Ezután lépett színpadra az Ezüstperje néptánccsoport a Most jó lenni katonának című műsorukat adva elő, mely hatalmas sikert aratott a mély érzésű magyar emberek körében, ezt Ottó bácsi, a nyugdíjas pedagógus (maga mutatkozott be így) öntötte szavakba: „Én minden táncos ifjú számára, névtelenül kiállítottam egy képzeletbeli oklevelet az itt előadott műsor kiválóságáért. Köszönjük az élményt!” A Himnusz közös eléneklése után a házigazdák vendégül látták az érsemjénieket. A kirándulásból természetesen nem maradtak el a néptáncosoknak szervezett egyéb programok sem. Már érkezésükkor megtekintették kívülről a gyömrői Teleki kastélyt, melyben Kazinczy Ferenc a Teleki család egyik barátjaként vendégeskedett egykor. Ők nem ott szálltak meg, hanem Budapestre utaztak, ahol másnap az Országházat látogatták meg Tasó László államtitkár, és a Nemzeti Összetartozás Bizottság részéről Pánczél Károly országgyűlési képviselő közbenjárásával. A parlament épülete után a Lánchídon átsétáltak a budai várba, onnan csodálták meg Budapestet a verőfényes téli napsütésben, majd, mint akik jól végezték dolgukat (ami igaz is), elindultak hazafelé, magukkal hozva azt a mintegy 150 darab irodalmi és történelmi témájú könyvet is, amit Gyömrőn ajándékoztak a semjéni könyvtárnak.

Rencz Csaba