Gyökérkezelés felsőfokon

Gyökérkezelés felsőfokon
Nagyvárad – A foggyökér kezelés különféle aspektusairól volt szó a pénteken és szombaton harmadik alkalommal megszervezett fogászati maraton során. Gyakorlatiképzés is zajlott.

 

 

Az Endodonciai Maraton elnevezésű rendezvény elméleti része a Nagyváradi Egyetem orvosi karának egyik termében zajlott, a gyakorlati képzés pedig az egyetemi fogászati rendelőben. Viszonylag kevés fogorvos vett részt – tizenegynéhányan összesen – annak ellenére, hogy a tavalyi rendezvényen hely híján vissza kellett utasítsanak érdeklődőket, tudtuk meg Ștefănescu Ștefantól, a Fogorvosok Nagyváradi Egyesületének (AmeDeO) elnökétől. Szerinte ennek oka az időjárás, ami sokakat elbátortalanított. A rendezvény további szervezője az orvosi és gyógyszerészeti kar, valamint a Nagyváradi Felsőfokú Orvosi Kutatási Központ.

 

Mikroszkóppal

 

Ștefănescu Ștefan elmondta: a tanfolyam során új eljárásokkal és korszerű műszerekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők a külföldi meghívottaknak köszönhetően; a gyakorlati tudnivalókat valódi, kihúzott fogakon sajátíthatják el, melyeket próbababák szájába ültettek – ezek az úgynevezett fogászati fantomok. A még nagyobb pontosság kedvéért mikroszkóp segítségével dolgoznak a gyakorlati képzés során. Mint megtudtuk, Nagyváradon mindössze egy-két rendelőben használnak mikroszkópot a foggyökér kezelésekor.

Az első előadó a brüsszeli dr. Dan Caminescu volt, aki a fokozott görbületű foggyökerek kezelésekor alkalmazandó módszerekről tartott előadást. Mint kiderült, ezeket a fajta foggyökereket nem lehet akármilyen műszerekkel kezelni – például a nikkel-titánium ötvözetből készültek nem megfelelőek – és sok mindent szem előtt kell tartania a fogorvosnak, ha tartós eredményt akar elérni. A tanfolyam során az erre kidolgozott, speciális rotációs műszerekkel is megismerkedhettek a résztvevők.

 

Neumann Andrea

Címkék: ,