Gyógyszerkrízis van Biharban is

Akt.:
Gyógyszerkrízis van Biharban is
A gyógyszerárak csökkenése óta romlik az ellátás, jelenleg az olcsó gyógyszerek húsz-harminc százaléka hiányzik, tudtuk meg Eugenia Hamzától, a Bihar Megyei Gyógyszerészi Kamara alelnökétől.

 

Az a paradox helyzet alakult ki, hogy a gyógyszerárak csökkentésének következményeképp a páciensek jelenleg többet fizetnek a készítményekért, mint korábban, mondta el a kamara alelnöke. A magyarázat: az olcsó gyógyszerek nagy része egyszerűen eltűnt a patikákból. Egy részük azért, mert a gyártónak nem éri meg a Romániában előírt árakon értékesítenie a készítményeket, egy másik részük pedig az újraexportálás jelensége miatt.

Eltűntek

Arról van szó, hogy a hazai forgalmazók az olcsón importált készítményeket újabban nem első sorban a romániai piacon értékesítik, ahol a kormány által megszabott árakon kellene a patikákba jussanak, hanem legnagyobbrészt Nyugat-Európába exportálják, sokszor az eredeti ár többszöröséért. Így nagy nyereségekhez jutnak, csakhogy a hazai páciensekhez nem jut el a készítmény (vagy csak ritkán), így ők többnyire kénytelenek a drágább változatokat megvásárolni, de az is előfordul, hogy egyszerűen nincs is mivel helyettesíteni az adott gyógyszert. Például, mondta Eugenia Hamza, miután a Madopar nevű svájci készítmény, melyet a Parkinson-kórban szenvedőknek szoktak felírni, eltűnt, egy ideig az Isicommal helyettesítették, de most már utóbbi sem kapható. „Lassan egyszerűen nincs mit adnom a parkinsonos betegeknek” – panaszolta el a gyógyszerész, aki azt is megjegyezte: nem tudja, mi a magyarázat, de Magyarországról a legtöbb, nálunk hiányzó gyógyszert be lehet szerezni, és nem is sokkal drágábban.

Intézkedés

A kormány tavaly júliusban döntött egy korábbi határozat alkalmazásáról, melynek alapján a gyógyszerek árait tizenkét országban alkalmazott árakhoz igazították, azaz a hazai áruk nem haladhatja meg az adott országokban érvényes legalacsonyabb árat. Bár eredetileg azt hangoztatták, hogy ezzel a lakosokat segítik hozzá olcsóbb gyógyszerekhez, valójában csak az egészségbiztosítási pénztárnak jött jól az intézkedés. A pénztár ugyanis mindig a legalacsonyabb ár alapján kompenzálja a készítményeket, a páciens viszont jobb híján a drágább változatokat kénytelen megvásárolni – mondta a gyógyszerész kollégium alelnöke.

A gyógyszerimportőrök az uniós jogrendszer szerinti szabad árumozgás elvére hivatkoznak, holott Eugenia Hamza szerint a gyógyszerekre speciális szabályokat kellene alkalmazni, hiszen nem egyszerű árukról van szó, emberek élete és egészsége függ ezektől.

Az újraexportálás egyébként országosan érezteti hatását. Amint Speranţa Iacob, a Kolozs megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke nyilatkozta a napokban, emiatt jelenleg mintegy ezerféle gyógyszer hiányzik, vagy csak olykor kapható. „Olcsó populizmus alacsony gyógyszerárakról beszélni, mikor ezek csak papíron léteznek a hazai páciens számára” – mondta a Kolozs megyei gyógyszerész, aki szerint mindez oda vezet, hogy a kétségbeesett emberek az interneten kínált, sokszor hamis készítményeket vásárolják meg, más esetben pedig az intenzív terápiás osztályra jutnak, mert nem tudtak hozzájutni egy számukra életbevágóan fontos gyógyszerhez.

Neumann Andrea