Gyógyszerkrízis Bihar megyében

Több mint egy hete nem adják ki a térített gyógyszereket megyeszerte. Aki tudja, vegye meg gyógyszereit január első napjaira is…

 

 

Amint Eugenia Hamza gyógyszerésztől megtudtuk, december 21-én kaptak értesítést a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztártól arról, hogy nincs több pénz, és nem tudják elfogadni az e dátum után kiadott recepteket. A gyógyszerész azt is elmondta, hogy az országos egészségügyi programokon belül támogatott gyógyszerek egy részét – az onkológiai betegségekre, valamint a szervátültetésen átesettek kezelésére való készítményekt – már hetek óta nem adják ki.

A helyzetet az súlyosbítja, hogy a gyógyszertárak nagy kockázatot vállalnának, ha saját felelősségükre kiadnák ezeket, mivel januártól változik mind a kompenzált gyógyszerek listája, mind ezeknek a készítményeknek a referenciaára – tudtuk meg dr. Budaházy István főgyógyszerésztől, a bihari patika vezetőjétől. Így pedig előfordulhatna, hogy soha nem kapják meg a kiadott készítmények ellenértékét. A pénztár legutóbb a januárban kiadott térített gyógyszerek árának a 70%-át fizette ki, s az országos egészségügyi programokon belül kiadott gyógyszerek áránál még nagyobb a hátralék: megyénkben legutóbb tavaly szeptemberben kiadott recepteket vettek át a patikáktól, de hogy mikor fizetik is ki ezeket a gyógyszereket, azt nem tudni.

A gyógyszerész egyébként azt ajánlja: a krónikus betegek vegyék meg a gyógyszereiket úgy, hogy január első napjaiban is el legyenek látva, hiszen másodika még munkaszüneti napnak számít, s míg eljutnak a háziorvoshoz, s megkapják a receptet, újabb idő telhet el.

 

Neumann Andrea