Gyógyszerkipróbálás biztonsággal

Angliában hat önkéntes súlyos állapotba került egy készítmény tesztelésekor. És itthon?

Rendszeresen folynak gyógyszervizsgálatok a Debreceni Egyetemen (DE) és más egészségügyi intézményekben is, de ezeket sokkal szigorúbb szakmai hatósági engedélyeztetés előzi meg, mint Angliában, ahol ehhez csak etikai engedély kell.

Itt még nem volt példa arra, hogy egy készítmény heves reakciót, súlyos állapotot idézzen elő a vizsgálatra jelentkezőn – tájékoztatott Kovács Péter professzor, a DE Klinikai Farmakológiai Tanszékének vezetője. – Szinte kizárólag olyan szerek vizsgálatát vállaljuk, amelyek már 20-30 éve használatban vannak, csak a szabadalom lejárta után egy másik cég azonos hatóanyag tartalommal, más néven is forgalomba kívánja hozni őket. Ezért is nagyon csekély a váratlan állapotváltozás kockázata – mondta a professzor.

Válságos állapotban a két gyógyszertesztelő Londonban
Súlyos, illetve életveszélyes állapotba került Londonban 6 ember, akiken egy új gyógyszert próbáltak ki.

Több száz lehet azoknak a száma, akik egészséges önkéntesként szerepelnek a tanszék adatbázisában. Általában őket értesítik, ha jelentkezőket keresnek, ám fél éve már hazánkban is toborozhatnak hirdetéssel embereket.

A résztvevőknek 50 és 150 ezer forint közötti összeget fizetnek, de nem naponta, hanem alkalmanként attól függően, hány napos kórházi bennfekvést igényel a vizsgálat. Nem feltétlenül a pénz miatt érdemes ilyen vizsgálatra jelentkezni. – A vállalkozók teljes körű, egészségügyi szűréseken esnek át. Ezek során nem egyszer találtak már (még hatékonyan kezelhető) daganatot olyanok testében, akik magukat épnek gondolták – mutatott rá Kovács Péter.

M. M.