Gyógyítani menne az RMDSZ Brüsszelbe

Gyógyítani menne az RMDSZ Brüsszelbe
Nagyvárad- Péntek este a váradi Ady Endre Kulturális Központ konferenciatermében XXXVIII. küldöttgyűlését tartotta az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Kiss Sándor megyei elnök értékelte az elmúlt év történéseit, és Biró Rozália választmányi elnök is felszólalt a rendezvényen.

Beszámolójában Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke azon meggyőződésének adott hangot: a 2013-as év nehéz év volt, keményen kellett dolgozni, hiszen egy kétharmados többség vezette az országot, és úgy tűnhetett egy külső szemlélőnek, hogy mindent megváltoztatnak az országban. Végül inkább a felelőtlenség és a szakmaiatlanság virágzott, az év eleji nagy tervekből nem lett semmi, az időjárásnak köszönhetően csupán a mezőgazdaság teljesített jobban. Az év folyamatos televíziós kormányzást hozott, „Antonescu, Ponta meg Băsescu egy televíziós valóságshowá tették az ország vezetését”. Szerinte eközben az RMDSZ nagyon komoly szakmai munkát végzett, megyei szinten pedig a helyzet számukra változatlan maradt. A politika matematika szerint a váradi tanácsban a liberálisokon kívül senki mással nincs többségük és nélkülük az USL-nek kétharmada van, és a sors fintora, hogy pontosan azzal az egy szavazattal van meg ez a többségük, amit a magyar megosztottság dobott át a román pártoknak. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: látszólag veszélyes manőverezés után úgy tűnik, sikerül egy olyan helyzetet teremteni, hogy a megye legerősebb pártja, a PNL és elsősorban annak elnöke, Cornel Popa döntést hozott, hogy az elkövetkezendő két évet és az azt követő mandátumot is az RMDSZ-szel, mint elsődleges partnerrel, szövetségessel akarja kitölteni, mert felismerte azt, hogy az érdekvédelmi szervezet nem veszélyt, hanem biztonságot tud ajánlani annak, aki megbecsüli. „Azt csináltuk, ami tehetünk, betartottunk egy két évvel ezelőtti szerződést. Jelen állás szerint a PNL 35-40, az RMDSZ 20 százalékon áll a megyében, együtt megvan a többségünk. Jobb ott lenni a Megyei Tanács vezetésében, befolyással lenni a történésekre, mint ellenzékben, a beleszólás lehetősége nélkül”, mondta. Hozzátette: ez előrevetítheti annak lehetőségét, hogy előbb-utóbb, de legvalószínűbben a 2016-os választások után újból legyen magyar alpolgármestere Nagyváradnak. „Mi nem titkoltuk sosem, hogy ott akarunk lenni a döntéseknél, ott akarunk lenni ahol a nagyváradi, Bihar megyei, romániai magyarokról döntenek”- hangsúlyozta.

Kapaszkodás

A politikus emellett arra is kitért, hogy újabb megmérettetés következik, hiszen európai parlamenti választások lesznek. Úgy fogalmazott: azért akarnak ott lenni Brüsszelben, mert úgy döntöttek, hogy minden olyan betegségből ki akarják gyógyítani azt a testet, melynek részei vagyunk mi magunk is, mely betegség miatt kényelmetlen a mi erdélyi magyar helyzetünk. Kijelentette: „most az a feladatunk, hogy felismertessük Európával, hogy egyéni jogokon túl létezik kisebbségi közösségi jog is, és beteges dolog letagadni ezt egy fals, nem az én dolgom kijelentéssel”. Kiss Sándor ugyanakkor röviden arról is beszélt, hogy a zöld-kötvények miatt 33 millió euróra büntették a Hőerőművet. Azon meggyőződésének adott hangot: ez az eset is azt bizonyítja, hogy Ilie Bolojan rossz menedzser, majd hozzáfűzte: nem az RMDSZ a hibás, és a legkevésbé akarják, hogy ez a büntetés ki legyen fizetve.

Felszólalásában Biró Rozália választmányi elnök kifejtette: amíg ellenzékben voltak, megpróbáltak tenni valamit, de tehetetlenek voltak, kevés volt a lehetőségük arra, hogy tegyenek valamit a közösségért. Néhány hete a kormányra kerüléssel új fejezet kezdődött: az akarat megmaradt, de a lehetőségek korlátozottak, mintha részben egy hajó kormányrúdjába kapaszkodnának, s részben kormányoznának, de azért jó ott lenni, mert ez eszköztárt jelent az érdekérvényesítésre. Meglátásában ugyanakkor három dolog van, amibe kapaszkodni tudnak: a szavahihetőség, a szaktudás és az, hogy a román partnereiknek szükségük van rájuk, ezekre építve lehet dolgozni azért, hogy a holnap élhetőbb legyen.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,