„Gyimilcsektűl munda neki élnie”* – Őshonos gyümölcsök a Kvartettben

„Gyimilcsektűl munda neki élnie”* – Őshonos gyümölcsök a Kvartettben
A V4 országok közös produkciójában ezúttal a gyümölcsök kerülnek terítékre. A néző olyan értékes fajtákkal ismerkedhet meg, amelyeket az utolsó pillanatban mentettek meg az emberiségnek.

Őshonos értékeink címmel jelentkezik december 7-én a Kvartett, a Visegrádi Négyek közszolgálati televízióinak közös magazinja. A műsor őshonos gyümölcsfajtákat idéz fel, és egyúttal azt a pótolhatatlan veszteséget is bemutatja, amelyet az elmúlt századokban a termesztésből való kiszorulásuk okozott. Pedig hagyományos gyümölcsfákról regélnek, amelyek régen szinte minden kertben, sőt úton-útfélen ott magasodtak, ízletes és vitamindús táplálékot kínálva a lakóknak. Emellett értéküket tovább növelte a feldolgozásuk számtalan lehetősége. A remény felcsillant, például a “gyümölcsmentő” pórszombati erdész és a szlovák Pangea Polgári Társulás a kihalófélben lévő fajták megmentésére törekszenek.

Csehországban is találtak jó példát: újra ültetnek berkenyefákat, hiszen nemcsak gyümölcsük gyógyító erejű, de a faanyaguk is sokrétűen felhasználható. A lengyel somfák és bokrok több mint száz évig termőképesek, és van olyan fa, amelyről egy mázsányi termést is le lehet szüretelni. A Bolestraszycei Füvészkertben található sokéves ültetvény az egykori igazgató munkájának eredménye, aki még a 80-as években som magokat és csemetéket hozott ide régi kastélyparkokból.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa
Adás: december 7., csütörtök (Duna magyar idő szerint 7.20)
Ismétlés: aznap (Duna World magyar idő szerint 15.45)

*Halotti beszéd

Címkék: ,