Gyilkolásra programozva

Gyilkolásra programozva
Maga Nyikita Hruscsov szovjet pártvezető bízta meg titkos ügynökét, Lee Harvey Oswaldot John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásával.

Később meggondolta magát, de már nem tudta megállítani a vakbuzgó amerikai fiatalembert – ezt állítja legújabb könyvében Ion Mihai Pacepa egykori román titkosszolgálati főnök. Programmed to Kill (Gyilkolásra programozva) című könyvének tézise ellentmond a klasszikus „belső összeesküvés-elméletnek”, amelyre többek között Oliver Stone alapozta JFK című dokumentum-játékfilmjét. A román hírszerző szerint Oswaldot 1957-ben szervezte be a KGB, amikor Japánban szolgált az amerikai haditengerészetnél. Két évvel később utazott Moszkvába, ahol kifejezetten az amerikai elnök megölésére képezték ki. Három évvel később azonban a gyilkosság kitervelője, Hruscsov a parancs visszavonásáról döntött, de elkésett, mert „a JFK likvidálására beindított gépezett már túlságosan előrehaladott állapotban volt, és a szovjet ügynökök nem tudták »átprogramozni« Oswaldot. Így az 1963. november 22-i dallasi merényletet már szovjet jóváhagyás nélkül követte el, és ezért ölte meg őt két nappal később a Kreml utasítására Jack Ruby bártulajdonos, aki szintén a KGB embere volt. Pacepa még tovább megy: Ruby négy évvel későbbi halálában is a szovjet titkosszolgálat keze volt. Állítása szerint Rubyt rákkeltő sugárral fertőzték meg, és ebbe halt bele nem sokkal az előtt, hogy szabadon bocsátották volna gyilkosságért kiszabott börtönbüntetéséből – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Feltűnést keltő írások

Pacepa – akinek 1978-as Nyugatra való szökése annak idején szenzációt keltett, mert ilyen magas rangú kelet-európai titkosszolgálati tiszt még sosem disszidált – az Egyesült Államokba érkezte után szinte azonnal a CIA szolgálatába állt, miután politikai menedékjogot kapott Jimmy Carter akkori elnöktől. Jelenleg több ultrakonzervatív amerikai lap, köztük a National Review és a The Washington Times publicistája. Írásai rendszerint feltűnést keltenek. Tavaly például közzétette egy, a néhai román diktátorral, Nicolae Ceausescuval folytatott beszélgetését, amelyben Ceausescu arról beszélt, hogy a Kreml „legalább tíz nemzetközileg elismert vezetőt ölt meg, vagy próbált megölni”. Ezek között volt a Szovjetunióban meghalt Palmiro Togliatti, az Olasz Kommunista Párt főtitkára és Mao Ce-tung kínai elnök is. Ugyancsak Pacepa dobta be a köztudatba azt az elméletet, amely szerint az orosz katonai titkosszolgálat segített Szaddám Huszein iraki elnöknek elrejteni és megsemmisíteni tömegpusztító fegyvereit még az amerikai invázió előtt. Nem mindenki osztja az Államokban Pacepa teóriáját. A Publisher’s Weekly könyvkritikájában arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmélet már csak azért sem meggyőző, mert a KGB-nek több hónap állt rendelkezésére a Kennedy-gyilkosság megállítására, egyszerűen csak meg kellett volna ölni Oswaldot. Pacepa szerint viszont a szálak sokkal szélesebb körbe nyúltak szét, és a Szovjetunió valamennyi akkori csatlós államának titkosszolgálati vezetői tudtak a készülő merényletről.