Gyertyagyújtás a hősök emlékére

Gyertyagyújtás a hősök emlékére
A magyarországi forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott magyarországi emlékbizottság arra kérte a magyar nemzet tagjait, hogy november 4-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc eltiprásának napján gyújtsanak egy szál gyertyát, a magyar szabadságharcban résztvevő hősök emlékére.

Ennek a felszólításnak eleget téve Nagyváradon is gyertyagyújtást szervezett a Magyar Polgári Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarán. A pénteken este hét órától kezdődő eseményen Nagy József Barna, az EMNT megyei vezetője elmondta, hogy a szovjet hadsereg hatvan évvel ezelőtt ezen a napon egy győztes szabadságharcot tiport el, noha még két-három héttel november 4-e után is volt, aki harcolt Magyarországon. Mindazonáltal november 4. az a nap, amikor emlékezni kell a hősökre.

A legnagyobb áhitat

A megemlékezésen Szomor Abigél, a PKE egyetemi lelkésze mondott rövid áhítatot. Többek között kiemelte: „Ma este azokra emlékezünk, akik hatvan éve életüket adták az igazságért, a szabadságért, a jövőért, életüket adták értünk. Azok, akikre ma emlékezünk, legyőzték legalább néhány napra az önzésüket, saját életük féltését is, és készek voltak a legnagyobb áldozatra, azért, hogy legyen már vége annak az állapotnak, amikor gátlástalanul be lehet avatkozni bárki életébe, de még a gondolkodásába, a hitébe is. Akikre ma emlékezünk, önmagukat győzték le, amikor áldozatot hoztak, rájuk emlékezni pedig egy módon lehet: úgy, hogy méltókká válunk az ő áldozatukhoz.” Az áhítat végén koszorút helyezett el az 1956-os hősök emléktáblájánál Tőkés László EP-képviselő, volt püspök, Szomor Abigél és Nagy József Barna.

Pap István