Gyertyafény és Chopin művek

Gyertyafény és Chopin művek
Szatmárnémeti – Hangulátban és előadásmódjában is gyönyörű koncert helyszíne volt szombat etse a szatmárnémeti Coposu sétány, ahol Érdi Tamás zongoraművész tartott koncertet a nagyérdemű számára.  

A tervezettől eltérően nem pénteken, hanem szombat este tartották meg azt a gyertyafény melletti zongorakoncertet, melyre a szamátrnémeti Coposu sétányon került sor a magyarországi zongoraművész, Érdi Tamás, elődásában. A szervezők kérése az volt, hogy a nézők egy–egy gyertyát vigyenek magukkal, mely kérésnek szinte mindenki eleget is tett. A 22 órakor kezdődő koncertre rengetegen voltak kiváncsiak, így népes közönség gyűlt össze a sétányon berendezett színpad köré. Amint azt megtudutk a művész saját zongoráján játszott — amit a nap folyamán többször is fel kellett hangolni az időjárási körülményekhez igazodva.

Zenei kalauz

A koncert előtt Katona Erika a Duna Televízió elnöki kabinettjének egyik vezetője, egyben a Kívánságkosár című műsor egyik műsovezetője mutatta be a zongoraművészt, és annak eddig pályáját. A bevezetőben elhangzott, hogy Érid Tamás 1979–ben született és már 8 évesen a Vigadóban lépett fel először. 17 évesen a Moszkvában megszervezett Braille Nemzetközi Zongoraverseny nyertese, 2002–ben pedig művész ösztöndíjasaként diplomát szerzett a Torontói Royal Conservatóriumban. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, emellett több ország nagyvárosában és számos előadóművésszel lépett már színpadra. Országunkban is fellépett már tizenévesen Marosvásárhelyen és Kolozsváron, ahol Sütő Tamás is gyonyorűséggel hallgatta a művész játékát. Szabó Magda egyszer azt üzenete Érdi Tamásnak, hogy ő maga csak írni tud, de Tamás ujjaival az Isten üzen. Majd Érdi Tamás bevezette a hallgatóságot a zene világába, és megmutatta annak szépségeit Chopin művein keresztül. A népes közönség a hűvös időjárás ellenére ámulattal és áhítattal hallgatta a lelket simogató dallamokat és mindig nagy tapsal jutalmazták a zene világában őket elkalauzoló zongoraművészt.

Csuka Tímea