Gyermekszínészek a bábszínház színpadján

Nagyvárad- Péntek délután a Bécsi Gyermekszínház és a váradi Ifjúsági Fórum az Európai Integrációért szervezet együttműködésének köszönhetően gyermekszínészek léptek fel az Árkádia bábszínházban.

A Bécsi Gyermekszínház (Das Wiener Kindertheater) és a nagyváradi Ifjúsági Fórum az Európai Integrációért kormányfüggetlen szervezet együttműködésében indított Gyermekek a színpadon elnevezésű projektnek a célja rászoktatni a fiatalokat a színházba járásra. Az osztrák fővárosban működő teátrumot Sylvia Rotter alapította 1994-ben azzal a szándékkal, hogy az 5-18 év közötti gyermekeket megbarátkoztassa az irodalom világával. A kultúrintézet kapuja bármely fiatal előtt nyitott, függetlenül a jelentkezők társadalmi helyzetétől és egyéni képességeitől. A próbákon használt lingvisztikai elemek, légzéstechnikák és memória gyakorlatok magabiztosabbá teszik a gyermekeket, megtanítják őket csapatban dolgozni, valamint interaktívan cselekedni.

 

Két új egy szolgája

A gyermekszínház és az említett nagyváradi szervezet közötti partnerkapcsolat nem újkeletű, az elmúlt hétvégén bemutatott Carlo Goldoni darabot megelőzően (Két úr szolgája) tavaly nagy közönségsikernek örvendett a Szentivánéji álomnak a színrevitele is. A Gyermekek a színpadon projektet román részről Angela Tanko, Mona Erhan és Sorin Ionescu nagyváradi színművészek koordonálták, előbbi kettő ösztöndíjas tanulmányúton vett részt Bécsben, utóbbi pedig elsajátította a Rotter-féle, gyermekszínészek képzésére vonatkozó módszert. E három személy volt az, aki több váradi iskolából kiválasztotta azokat a 7-18 év közötti gyermekeket, akik a román nyelvű változatban előadott Goldoni darab szereplőgárdáját alkották. Az előkészületek az Aurel Lazăr iskolában folytak, a bemutatón pedig osztrák gyermekszínészek és Sylvia Ritter színházigazgató is részt vettek, aki az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház rendelkezésére bocsátotta azokat a jelmezeket, díszleteket és hanganyagokat, amelyet a Két úr szolgája német nyelvű előadásain használnak az osztrák fővárosban.

 

Ciucur L. Antonius