Gyermeknapi ünnepség parádéval

Gyermeknapi ünnepség parádéval
Mesevilág lakói is részt vesznek az idei, gyermeknapi ünnepségen, hangzott el a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnál tartott sajtótájékoztatón. Maszkparádéval, hintókkal készülnek.

Az önkormányzat, illetve a gyermekváros támogatásával zajló ünnepség részleteiről tegnap délelőtt Ovidiu Mureşan alpolgármester, valamint Mihaela Dindelegan, a program koordinátora számolt be. Elhangzott: az elmúlt évekhez képest a maszkparádé a legnagyobb újdonság. Ezen rajzfilmfiguráknak, illetve hercegeknek, hercegnőknek öltözött színészek, bábszínészek, önkéntesek vesznek részt – és nem utolsósorban gyerekek, szintén jelmezekben.

Rajzfilmfigurák

A június elsejei gyermeknapi ünnepségnek ez a része délután öt órakor kezdődik – ekkor gyűlnek össze a jelmezekbe öltözött kicsik és nagyok a színház épülete előtt. Végigvonulnak a Fő utcán, egészen a lakossági nyilvántartóig, ahol két vagy három hintó, illetve a Nagyváradi Közszállítási Vállalat által biztosított két omnibusz várja őket. Ezekkel jutnak el az állomásig, onnan pedig a Berzei, Olimpiadei, Coposu utcákon át egészen a gyermekvárosig, ahol folytatódik az ünnepség. Az akción részt vesznek a Mária Királyné és a Szigligeti Színház hercegeknek és hercegnőknek öltözött önkéntesei, egy erre a célra szerződtetett magáncég munkatársai, a Gyermekpalota, valamint az Árkádia bábszínház önkéntesei, a művészeti líceum zeneszakos hallgatói, és mintegy ötven váradi,illetve szentjobbi és telegdi iskolás, akiknek egy része magyar, illetve román népi öltözéket visel majd. A parádén összesen mintegy háromszázan vesznek majd részt.

Programok

A gyermekvárosban zajló ünnepség egyébként vasárnap fél tizenegykor kezdődik, ekkor lesz az első, gyermekeknek szóló színházi előadás az amfiteátrumban, román nyelven. A második 12 órakor kezdődik, ez szintén románul lesz, délután négytől pedig magyar nyelvű előadás lesz a Szigligeti Színház Lilliput társulatának előadásában: a Bolondok falva című mesét nézhetik majd meg a gyerekek.

Egyéb programok: a rendőrség közreműködésével különféle játékos-nevelő program zajlik majd 10 és 14 óra között, ennek során a bűnmegelőzésről, a közlekedési szabályokról tudhatnak meg többet a résztvevők.

Kézilabda bemutató és bajnokság is lesz az ifjúsági csapat közreműködésével 11-től 14 óráig, sok-sok zene és tánc, kézműves foglalkozások 16 és 19 óra között, 18 órától táncprogram a rajzfilmfigurákkal, fényképezkedés, arcfestés, léggömb-hajtogatás.

Mint megtudtuk, az Ingatlanügyi Igazgatóság tízezer lejjel, a polgármesteri hivatal 7500 lejjel támogatja rendezvényt, de a költségekkel elmehetnek egészen húszezer lejig.

Neumann Andrea