Gyermeknapi környezetvédelem

Gyermeknapi környezetvédelem
Nagyvárad- Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatója az Erdély Online-nak elmondta: tekintettel arra, hogy június 1-jén a Nemzetközi Gyermeknapot ünnepeljük, megtárgyalta a váradi három legnagyobb magyar iskola- az Ady Endre Középiskola, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szacsvay Imre Általános iskola- vezetőivel, hogy május 31-én, pénteken szervezzenek néhány osztály számára egy délelőttöt az iparivíz-tisztító állomásnál, kicsit összekötve a szórakozást a tanulással.

 

Bemutatták nekik a várad-rogériuszi nagy gátat, illetve a telephelyen történő vízkivételt, valamint elmagyarázták nekik, hogy miként működik az egész rendszer, hogyan tudják ellátni vízzel például a várost, a Hőerőművet és az ipari negyedet.

Emellett egy úgymond környezet viselkedési része is volt a találkozásnak, ami azt jelentette, hogy a környezettudatos viselkedés fontosságára próbálták felhívni a diákok figyelmét. Ugyanakkor a Körös-parton levő filagóriába kivitték a mozgólabort is, melynek segítségével Magyari Mária laborvezető és munkatársa több látványosabb kísérlet révén bemutatták, hogy különböző vízmintáknak hogyan lehet vizsgálni az oxigén tartalmát, szennyezettségi szintjét. Ugyanakkor beüzemeltették azt a mozgó gerebet is, amivel a mindenkori szennyezőanyagokat- például flakonokat- távolítják el Körös vízéből, hogy a gyermekekben tudatosuljon: egyáltalán nem mindegy, hogy bedobnak-e a folyóba egy műanyag palackot vagy sem.

Ciucur Losonczi Antonius