Gyermekképviselők a budapesti Országházban

Akt.:
Gyermekképviselők a budapesti Országházban
Nagyváradi diákok is részt vettek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által immár negyedik alkalommal megszervezett Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen a budapesti parlamentben.


Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) még idén februárban hirdetett pályázatot a Gyermekek Világnapja alkalmából, Milyen kérdést intéznétek a miniszterekhez, ha képviselők lennék? címmel 8-18 év közötti gyermekek és fiatalok számára. A pályázatra jelentkezők közül kiválasztott gyermekek és fiatalok október 14-én részt vehettek a IV. Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlés ülésén, az Országház Felsőházi termében. A pályázatra Magyarország minden részéről, valamint Partiumból, Erdélyből, Székelyföldről és Csángóföldről is jelentkeztek. Nagyváradról négy diák – András Erik (12 éves, Szacsvay Imre Általános Iskola), Baranyi Tünde (12 éves, Ady Endre Elméleti Líceu,), Fándly Gergő (13 éves, Ady Endre Elméleti Líceum), Fodré Dávid (12 éves, Szent László Római Katolikus Gimnázium) – pályázatát fogadták el, ők, több más váradi magyar iskola diákjaival együtt Szántó Ildikó, az NGYSZ nagyváradi vezetőjének és Fodré Gabriella a kirándulás egyik szervezőjének kíséretében utaztak el október 14-én Budapestre, hogy egy napra képviselők legyenek, megismerkedjenek a parlament működésével, valamint azzal, hogyan zajlik le egy országgyűlési ülés.

bp3
Kérdések

A közel húsz fős csapat hajnalban indult el, hogy időben odaérjen a tíz órától kezdődő országgyűlési ülésre, ahol ezúttal ők, nem pedig a politikusok voltak főszerepben. A Magyarországról és a határon túlról érkező diákcsoportokat az Országgyűlési Őrség munkatársai várták az Országház épülete előtt, onnantól kezdve pedig egészen a program végéig kísérték őket. Az érkezőket bőséges tízóraival várták a parlament folyosóin felállított asztaloknál, majd tíz óra előtt a közel 300 gyermek és fiatal, valamint kísérőik elfoglalták helyeiket az ülésteremben, ahol dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke köszöntötte őket, valamint tartott eligazítást a szavazógép használatáról, illetve a felszólalások menetéről.

bp2

Az ülést dr. Kövér László házelnök, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke vezette a házszabályoknak megfelelően. A kiválasztott kérdéseket a diákok személyesen tehették fel az illetékes államtitkároknak. A gyermekek és fiatalok főleg a családok támogatásáról, a munkanélküliség és munkahelyteremtés, a környezetvédelem és mezőgazdaság, az oktatás témakörökben tették fel kérdéseiket. A határon túlról érkező fiatalok főleg az őket érintő problémákra kérdeztek rá. Elhangzott az a kérdés, hogy mit tesz a magyar kormány a Romániában kisebbségben élő magyar fiatalok asszimilálódása ellen, vagy azért, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen újrainduljon a magyar oktatás.

bp4
Válaszok

A jelen levő politikusok túlságosan komolyan vették a munkájukat. A konkrét kérdésekre az illetékes államtitkárok többnyire úgy válaszoltak, mintha a Felsőházi teremben nem gyermekek, hanem képviselők ülnének. Ezért barokk körmondatok, jogi szakszavak és törvények repkedtek a teremben, néha a kérdésre nem kielégítő válaszok formájában. Természetesen érkeztek a gyermekek számára is könnyen megérthető válaszok, ezek az igen szavazatokból is többet kaptak. Az ülés során nem minden kérdésre jutott idő, az érintett iskolák írásban kapnak majd választ tanulóik kérdéseire. A két órás ülést követően a parlament folyosóin megterített asztalok várták a résztvevőket, ahol egy meleg ebédet fogyaszthattak el. Az Országházban töltött idő utolsó mozzanataként a gyerekek és kísérőik megtekinthették a díszőrség bemutatóját a főlépcsőnél, a nagyváradi csapat pedig még a Szent Koronát is megnézte. A váradiak a hivatalos program végén még ellátogattak a Budai Várba is, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik Budapestre, ezen belül a Duna partján álló Országház épületére, ahol korábban kipróbálhatták, milyen képviselőnek lenni.

bp5

P. Nagy Noémi