Gyermekükkel a karjukon

Gyermekükkel a karjukon
Szatmár megye - Mi a teendő azokkal az anyákkal, akik számára csecsemő gyermekük jelenti az egyetlen megélhetési lehetőséget? Erről kérdzetük Marc Adriant, a Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjét.

Évrő évre nő a kéregetésért kirót büntetések száma. Míg 2005–ben 43, 2006–ban 106, 2007–ben már 124 vétséget jegyeztek. A kéregetésért kirót büntetések összege értelemszerűen szintén növekedő tendenciát mutat. A legtöbb kihágást délelőtt tíz és délután egy óra között jegyezték be. A polgárközeli rendőrség 80%–ban a családi hátteret tarja a kéregetés fő okának. Hovatartozásuk szerint, a kéregetők nem mindannyian szatmárnémetiek. A nyílvántartásban jelenleg 93–an szatmárnémeti, 36–an más megyénkbeli településről és 15 más megyéből jöttek. Nyílvánvaló, hogy jóval több koldus keresi meg a napi betevőt szatmárnémeti utcái, csupán őket még nem sikerült nyílvátartásba venniük a hatóságoknak.

Jön a következő

Gyakori, hogy olyan anyák ácsorognak a jelzőlámáknál álló kocsik között, akik apró gyermeküket mutogatva csalják ki az arra járóktól az almizsnát. Hogy mit tehet ez ellen a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság, azt Marc Adrian igazgatótól kérdeztük, aki elmondta lapunknak, hogy egy roppant összetett problémáról van szó. Az sem megoldás, hogy ezektől az anyáktól elvegyék a gyermeküket, mivel ott van a hasukban a másik, ha azt elveszik, akkor a harmadik és így tovább. Ezt a folyamatot pedig nem lehet megállítani. Egyéb módszerekkel kellene fellépni ellenük. Az állandó bírságolás sem segít. „Személyesen találkoztam az egyik ilyen anyával, aki gyermekét tartva kéregetett az autók között és megkérdeztem, hogy miért nem dolgozik. Az válaszolta, soha nem is fog, mert nagyon sok évig kellene dolgozzon azért, hogy a bírságait rendezze. Ebből kiindulva, én inkábbb a törvényeket tenném sokkal szigorúbbá” — magyarázta Marc Adrian.

Nagyon sokan jönnek be a vidéki településekről kéregetni. Ezekben az esetben fel kellene venni az ottani önkormányzattal a kapcsolatot. Egy országos jelenségről van, aminek komoly pszichológiai okai is vannak. Talán a megelőzés lenne a legeslegfontosabb — tette hozzá Marc Adrian igazgató.