Gyermek fül-orr-gégészeti és szemészeti ügyeletet

Gyermek fül-orr-gégészeti és szemészeti ügyeletet
Hétfő délelőtt az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Kirei Melinda váradi helyi tanácsos. Javasolni fogja, hogy legyen fül-orr-gégészeti és szemészeti ügyelet a városi kórház gyermekosztályán.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Kirei Melinda váradi RMDSZ-es önkormányzati képviselő hangsúlyozta: bár elkezdődött a parlamenti választási kampány, azért a helyi dolgokra is figyelni kell, mert ezek is ugyanolyan fontosak. Azt mondta: a szociális szakbizottság tagjaként megpróbál olyan előterjesztéseket benyújtani, melyek a legjobban képviselik a Nagyváradon, illetve az egész megyében élő családok és gyermekek érdekeit. Most mentora, dr. Földes Béla főorvos támogatásával egy tervezetet szeretne letenni az önkormányzat asztalára, mely arra vonatkozna, hogy a városi kórház gyermekosztályán is legyen fül-orr-gégészeti és szemészeti állandó ügyelet, jelenleg ugyanis a munkaidőn kívül, illetve hétvégeken csupán a Megyei Kórházban lehet igénybe venni ilyen egészségügyi szolgáltatást. Felidézte, hogy háromgyermekes anyukaként személyesen is megtapasztalta, hogy miért volna erre nagy szükség. A gyermekekkel gyakran a munkaidőn kívül történnek ilyen fajta balesetek (például valamit az orrukba vagy fülükbe dugnak, játék közben homok kerül a szemükbe), és amikor a szülők rohannának velük a városi kórházba, onnan a megyei kórházba irányítják őket. Itt ugyan az adatfelvételnél előreveszik a gyerekeket, viszont utána több fázison is keresztül kell menni, míg ellátásban részesülnek. Az emeleten várni kell az ügyeletes orvosra, miközben a gyermek sír, azt látja, és kérdezősködik arról, hogy a folyosón miért sétálnak bekötözött szemű, fülű bácsik és nénik stb.. Később pedig, a konzultáció, az ellátás és a hazamenetel után, nem lehet tudni, mi a következő lépés, mert azt a választ kapják, hogy menjenek a városi kórházba, vagy tegyenek úgy, ahogy jónak látják. Ráadásul az is előfordulhat, hogy így három héten keresztül három különféle antibiotikumot kap a gyerek, mert három különböző orvos vizsgálta meg.

Előterjesztések

Egy másik témára áttérve Kirei Melinda üdvözölte, hogy a november 23-i tanácsülés napirendi pontjai már olvashatók a Polgármesteri Hivatal honlapján- bár valószínűleg több lesz belőlük-, viszont sérelmezte, hogy több helyen összevisszaság állapítható meg, mintha nem figyeltek volna oda az illetékesek arra, hogy pontosan felrakják ezeket. Az egyik, az ASCO-hoz tartozó tervezethez egy olyan anyag van például csatolva, mely a műszaki igazgatóság hatáskörébe tartozik, vagy az ócskapiac elköltöztetésére vonatkozó határozattervezetben nincs az benne, hogy az új létesítmény kerítéssel lesz körbekerítve, illetve a tűzcsapokkal való dotálás is hiányzik.

Ciucur Losonczi Antonius