Friss hírek

2006.12.16. 09:29

Amerikai cég épít atomerőműveket Kínában

<p>Kína és az Egyesült Államok szombaton miniszteri szintű megállapodást írt alá, amely szerint egy amerikai cég építhet fel négy atomerőművet az ázsiai országban. A több milliárdos üzletet a Westinghouse Electric Company kapta meg. A cég vezetője szerint 2013-ra lesznek készen az erőművekkel.</p>

A megállapodás jegyzőkönyvét az amerikai energiaügyi miniszter és a kínai nemzeti fejlesztési miniszter írta alá Pekingben. Az Egyesült Államok által kiadott közlemény kiemeli, hogy a több milliárd dolláros üzlet nagyjából 5500 állást teremt az amerikai munkavállalóknak.

A Westinghouse Electric Company egy francia és egy orosz cég elől halászta el a üzletet. Stephen Tritch, a cég elnöke elmondta: bár a részleteket még ki kell dolgozni, úgy tervezik, hogy 2013-ra már működőképesek lesznek az erőművek.

Ázsiában összesen 18 atomreaktort építenek jelenleg - ez az egész világon épülő atomerőművek 70 százaléka. Ezen kívül még 77 atomerőmű építését tervezik a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!