Gyerekzsivaj a színházban

Gyerekzsivaj a színházban
Nagyvárad – Nagyon sokan voltak kiváncsiak a még felújítás alatt álló nagyváradi színház épületére, mintegy tizenöt diákcsoport és egyémi látogatók vettek részt az épület száztíz éves fennállásának évfordulója alkalmából meghírdetett nyílt napon.

Annyi élettel telt meg pénteken délelőtt a nagyváradi színház épülete, amelyet az az ingatlan csak a fénykorában látott. A színházépület száztíz éves fennállását megünneplő tenapi eseménysorozat első részeként a Szigligeti Színtársulat művészei fogadták a színházba látogató diákcsoportokat. A színészek párosával vezették körbe a színházon a gyerekeket és a fiatalokat, mindent megmutatva nekik, amit a még felújítás alatt álló épületben meg lehet mutatni, kezdve az előcsarnokkal, majd a páholykon és a kakasülőn át egészen az öltözőkig és a zsinórpadlásig szinte mindent láttak a látogatók, sőt egy kis meglepetést is előkészítettek számukra a szervezők: a színház színpadán  füsteregetéssel, fény- és hangjátékokkal operáló látványeffeketusokból adtak ízelitőt nekik. A körüt végén minden csoport a nézőtéren kialakított fotókiállítást nézte meg, mely tárlat anyaga a színház építésének korszakából való fényképekből állt.

A színművészek a végigvezetés során elmagyarázták azt, hogy mindegyik épületrésznek mi a szerepe, és a kérdésekre is készséggel válaszoltak. „Mintegy tizenöt nagyváradi diákcsoport jelentkezett be a mai napra óvodásoktól az egyetemistákig, román, és magyar diákokcsoportok egyaránt, és voltak olyanok is, akik az újságból értesültek arról, hogy nyílt nap van, és eljöttek a színházba” – mondta lapunknak a rendkívül sikeres nyílt napról Boross Tamás közönségszervező. Dimény Levente a Szigligeti Színtársulat művészeti vezetője a helyszínen szintén nagy számban megjelent újságírók kérdésére válaszolva kifejtette, hogy ez a nyílt nap amellett, hogy a színház száztíz éves évfordulójára szervezett ünnepség része, arra is szolgál, hogy megismertessék a gyerekekekkel, a fiatalokkal a színházat, hogy ezáltal kineveljék a jövő szinházközönségét.

Pap István