Gyerekfesztivál régi idők művészeteivel

Gyerekfesztivál régi idők művészeteivel
Ismét megszervezi a Posticum a már hagyományos gyerekfesztivált. Érdekesebbnél érdekesebb programok zajlanak majd, a gyerekek különböző korok művészetét fedezhetik majd fel.


A szokottól eltérően a Posticum két nyelven – magyarul és románul – hirdette meg az idei gyerekfesztivált, ahol az idén először inkább a művészet, a zene fog dominálni. A Posticum vallja, egyedül a művészet, és legfőképpen a zene az, amelyen keresztül az emberek egymás felé nyíltságot, tiszteletet és érdeklődést tudnak sugározni.
A fesztivál üzenete: lehet, hogy eltűnnek a földrajzi határok, de mégis újabbnál újabb falak épülnek a különböző nemzeti, vallási, kulturális csoportok közé. A zene, a művészet az, amely képes valódi egységet, békét teremteni – ez a Posticum idei művészeti gyerekfesztiváljának mottója.

Rejtelmek

A május 23-án, szombaton fél tizenegykor kezdődő fesztivál színes műhelyfoglalkozásokon, ügyességi játékokon, tánc-és bábelőadásokon keresztül mutatja be a művészettörténeti korok legfontosabb újításait, legjellemzőbb alkotói tevékenységeit. A művészetek változó, folyton alakuló, izgalmas arcát, és a folyamatot igyekeznek egy művészettörténeti barangolás során a gyermekek számára is értelmezhetővé, tapinthatóvá, alakíthatóvá tenni. Itt felfedezhetik, hogyan alkotott az őskor embere, kipróbálhatják a természeti népek arcfestési módszereit, babérkoszorúért versenghetnek az ókori olimpiai játékokon, bepillanthatnak a papírmerítés rejtelmeibe, vagy mozaikot készíthetnek a középkori műhelyben. A reneszánsz-kort kutatva részt vehetnek a korabeli táncokat megidéző foglalkozáson, díszíthetik kezeik munkájával Nagyvárad egyik legszebb korabeli épületét a barokk műhelyben. Az újító művészeti irányzatok műhelyében kipróbálhatják az ujjal festés technikáját, vagy közösen papírkollázst készíthetnek ugyanitt . Korunk képzőművészeti eljárásaiba is belekóstolhatnak a homokanimáció, fotogram, szoborépítő- és színező műhelyben. Felfedezhetik, mi lyen kincsek rejlenek a föld alatt a régészeti műhelyben, a kiásott tárgyakat felhasználhatják a fotogram műhelyfoglalkozáson, így adva egy régi tárgynak új értelmet. Ha eltévednének a művészettörténet útvesztőin, felkereshetik a Mindentudó Művészettörténészt, aki útbaigazítja majd őket. A program ingyenes, de a Posticum gyerekprogramjait adományaikkal támogathatják. A helyszín ezúttal is a Posticum udvara, illetve az épület előtti park. A fesztivál rossz idő esetén elmarad. Izgalmas barangolást kívánva, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.
Részletek a programról a www.posticum.ro honlapon találhatók.