Gyerekek, szeressétek a pitypangot

Gyerekek, szeressétek a pitypangot
Hétfő délelőtt tíz órai kezdettel zajlott le a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola tanévkezdő ünnepsége.

Mint általában, az idei tanévkezdés előtt is nagyon nehéz volt megközelíteni autóval a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola Szaniszló (Eminescu) utcai főépületét, ahol délelőtt tíz órától volt meghirdetve a tanévkezdő ünnepség, de ezen kívül szerencsére semmilyen más komolyabb fennakadás nem történt, az ünnepség az előzetes elképzeléseknek megfelelően zajlott le. Elsőként Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket kifejezve reményét, hogy mindenki, tanárok, tanítók, diákok egyaránt felkészülve várják az új tanévet. A továbbiakban hozzátette, hogy az iskola önerőből, illetve szülői segédlettel kisebb felújítási munkálatokat végzett, míg az iskolát fenntartó nagyváradi polgármesteri hivatal részéről azt várják, hogy az őszi vakációban leaszfaltozzák a főépület belső udvarának egyik részét. Az iskola három épületében több mint kilencszázan kezdik meg az új tanévet, folytatta Pásztor Gabriella, hozzátéve, hogy a huszonegyedik informatikai robbanása ellenére is szükség van a szép beszédre, a helyes írásra, a sietség nem ferdítheti el anyanyelvünket, és egyetlen más megtanult nyelvet sem – szögezte le.

Felelősség

Szele Tünde tanfelügyelő asszony a megyei tanfelügyelőség által megfogalmazott román nyelvű üzenetet olvasta fel, majd magyar nyelvre átváltva a saját nevében a felelősségtudatról beszélt a megjelenteknek. Elmondta, hogy mindenkinek megvan a maga felelőssége az oktatásban. „A szülők felelőssége, hogy a jó úton tartsanak titeket, és hogy ügyeljenek arra, hogy minden nap elvégezzétek a házi feladatokat, hogy ne üljetek éjfélig a tévé vagy a számítógép előtt. A tanáraitoknak az a felelőssége, hogy ihletet adjanak nektek, hogy tanulásra ösztönözzenek benneteket. A döntéshozók felelőssége az, hogy legyenek tanáraitok, tanítóitok, hogy legyen iskolátok, osztálytermetek, ahol tanulhattok. De nektek is van felelősségetek: az, hogy hallgassatok szüleitekre, tanítóitokra, és végezzétek el mindazt a feladatot, ami rátok hárul, mert a siker az életben nem omlik csak úgy az öletekbe, azért meg kell dolgozni.”

Szacsvayság

Az iskola tanulói által bemutatott rövid műsor, majd a rendőrség képviselőjének beszéde után Kecsek Gabriella aligazgató, váradi helyi tanácsos szólalt fel, aki beszédében kiemelte: „Szacsvaysnak lenni mostanra státusszá vált. Mi nagyon büszkék vagyunk minden diákunk teljesítményére, de ti is legyetek büszkék arra, hogy szacsvaysok vagytok, és viselkedjetek úgy, hogy öregbítsétek az iskola hírnevét” – fogalmazott az aligazgató, hozzátéve, hogy a szülőföldön maradás, az identitástudat néhány fő vezérelve az iskolának. Végül annak a kertésznek a példázatát mondta el, aki ki akarta irtani a kertjéből a pitypangot, és miután minden módszert kipróbált, és egyik sem járt sikerrel, levelet írt a minisztériumnak, hogy segítsenek rajta. Postafordultával azt a választ kapta, hogy ha már mindent megpróbált, és mégsem tudta kiirtani, akkor talán próbálja meg szeretni a pitypangot. „A tanulás legyen a ti pitypangotok, ne próbáljátok meg elkerülni, kiirtani, hanem igyekezzetek megszeretni” – fejtette meg a példázatot Kecse Gabriella. A tanévkezdő ünnepség végén az iskola hagyományainak megfelelően levegőbe eresztették az erre a célra előkészített lufikat, majd a negyedikesek alkotta koszorú alatt bevonultak az előkészítő osztályosok az iskola épületébe, majd ugyanez megismétlődött az ötödikesekkel is, akiket a nyolcadikosok álltak körül.

Pap István