Gyerekek időuztazása Mátyás udvarába

Gyerekek időuztazása Mátyás udvarába

Bihar megye – Mátyás kirány reneszánsz udvarába pillanthattunk be szerda délután kisiskolások és ovisok kalauzolásával, a Varadinum rendezvénysorozat keretében. Dolgozatokat és rajzokat értékeltek, jutalmaztak.

Az Ady liceum olvasótermében szülők, nagyszülők gyülekeztek szerda délután, hogy tanúi legyenek annak a kiértékelő és díjkiosztó műsornak, melyen a 9. számú általános iskola negyedikesei Bitte Rozália tanítónő, illetve a 25. számú óvoda középső, nagy és előkészítő csoportjaiban járó gyerekek Rozsnyai Mónika és Kozma Judit óvónők vezetésével léptek fel. Ugyanezek a gyerekek voltak azok, akik a Fidens Egyesület által meghírdetett dolgozat- és rajzpályázaton vettek részt.

Meséltek, táncoltak

A pályázat apropóját az adta, hogy Mátyás király 550 éve lépett trónra, a gyerekeknek pedig ehhez kapcsolódóan kellett dolgozatokat írni, illetve rajzokat készíteni. A műsorban, amellett hogy elhangzottak a dínyertes pályamunkák, a gyerekek Mátyás királyról szóló népmeséket, mondákat, illetve korabeli táncokat adtak elő. Mint megtudtuk, a jelmezek egy része kölcsönzőből volt, egy része viszont a szülők keze munkáját dícsérte, akik így maguk is egy kicsit időutaztak a reneszánszba, míg készültek. Koruknak megfelelő, szépen kidolgozott, sok adatot tartalmazó pályamunkák érkeztek a versenyre, melyek egyike-másika egy felnőttnek is dícséretére válna mondta a jutalmazás előtt Bitte Rozália.

Jók között a legjobbak

A dolgozatok kategóriájában megosztott első díjat kapott Zsisku Márk és Daróczi Jakab, második lett Körösi Tamara és Frantz Barbara, harmadik Tóth Bernadett Beatrix és Helitska Andrea. Az ovisok közül a legszebb rajzokat Szilágyi Henriett, Gere Debóra, Gui Kristóf, Nagy Csenge, Szabó Kinga, Vajna Brigitta és Stokker Henrietta készítette.

 

Rencz Csaba