Gyérülő növényzet

Gyérülő növényzet
Szatmár megye – Hetek óta tart az öreg, korhadt fák kivágása a Károlyi kastély parkjában. Ültetnek–e újat a régiek helyére?– erről kérdeztük volna a polgármestert.

Hetekkel ezelőtt került aláírásra az a szerződés, amelyet a nagykárolyi önkormányzat kötött egy tervrajzokat készítő céggel, a Károlyi kastély felújításának megvalósíthatósági tanulmányával kapcsolatban. Akkor Kovács Jenő polgármester, lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy szeretné, ha minél gyorsabban haladnának a munkálatok, hiszen amennyiben sikerül tartaniuk a határidőt, akkor már augusztusban kiderülhet, hogy megkapják–e azt az ötmillió eurós összeget, amiből hozzákezdhetnek a felújítási munkálatokhoz.

A munkálatokat vállaló cég, neves szakemberekkel dolgozik. Több történelmi múlttal rendelkező épület felújításában, megmentésében vettek már részt, a polgármester pedig reméli, hogy a Károlyi kastély is egy lesz sikeres megvalósításaik között. Amennyiben hetven napon belül elkészülnek a kivitelezési tervekkel, akkor akár a munkához hozzá is kezdhetnek. Ez a projekt nemcsak a kastély épületére, hanem a melléképületekre és a parkra is vonatkozik.

Új fák a régiek helyén?

Kovács Jenő elmondta, megbeszéléseket folytatott Karácsonyi Károly botanikussal, a kastély növényzetével kapcsolatosan. A szakember az elmúlt évtizedek során nagyon sokat tett a parkért, néhány évvel ezelőtt saját költségén kis táblákat készítettetett, amelyekkel felcímkézte a park minden növényét. A táblán az illető növény három nyelvű elnevezése olvasható. A polgármester elmondta, szeretné elérni, hogy a kastély parkját ne mint dendrológiai parkot tartsák számon, hanem mint egyszerű parkot. Ez azért is megfelelőbb lenne az előljáró szerint, mert könnyebb lenne a karbantartása is. Hetekkel ezelőtt hozzá is kezdtek a korhadt fák és a bokrok kiírtásához. Arra a kérdésre, hogy a kivágott fák helyére ültetnek–e újakat, még nem sikerült választ kapnunk a polgármestertől, ugyanis hosszas próbálkozásaink ellenére sem sikerült elérnünk tegnap telefonon Nagykároly előljáróját. Kovács Jenő korábban elmondta, tervei szerint létre kell hozni egy olyan csapatot, amelyik a park rendbetételéért felelős. Ez egy lehetőleg szakemberekből álló gárda kell legyen, tette hozzá a polgármester.