Gyenes Mani folytatja a felzárkózást

A szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel már közel áll a legjobb húsz motoroshoz Fotó: Vectra Racing Team
A szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel már közel áll a legjobb húsz motoroshoz Fotó: Vectra Racing Team
Egyre jobban alkalmazkodik a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a 450 köbcentis KTM márkájú motorkerékpárhoz, mivel a dél–amerikai Dakar–rali harmadik napján is javítani tudott helyezésén.

 

Megoldódni látszik a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel motorproblémája a 2012–es Dakar–ralin, ugyanis a dél–amerikai tereprali harmadik napján már a huszonegyedik időt motorozta a KTM 450 RR–rel, ezzel folytatja a felzárkózást az összetett táblázatban is. A keddi, San Rafael és San Juan közötti 208 kilométeres etapot 4 óra 19 perc 10 másodperc alatt teljesítette, fél órával volt lassabb a szakaszgyőztes francia Cyril Despres mögött. Ezzel együtt már a huszonharmadik helyen áll a márciusban 28 életévét ünneplő Mani.

Mint arról beszámoltunk, a második napi szakasz után a porra és a nagy hőségre panaszkodott a szatmári motoros, a versenygépe így nem hozta a várt a teljesítményt. Mindezek ellenére már hétfőn beverekedte magát a legjobb harminc közé, a keddi verseny után pedig már a top 20–hoz is közel áll. Nem mellékes, hogy mindezt egy olyan „mocival” teljesíti, amelynek nyergében gyakorlatilag most ült először. Arról is beszámoltunk, hogy a szervezők új szabálya szerint idén már 450 köbcentis motorokkal kell versenyezni. Mani – aki eddig 690 köbcentissel teljesítette a távot – új versenygépe viszont későn érkezett, így nem volt alkalma kipróbálni a motort, mielőtt elküldték volna Argentínába. Így a verseny közben kell alkalmazkodnia egy kisebb teljesítményű, könnyebb géphez. Úgy tűnik, ezzel nincs gond, mivel a szatmári srác napról napra javít.

 

Helyezések

A Vectra Racing Team–nél Mani csapattársa, Marcel Butuza (KTM 450 RR) a 72. időt motorozta a keddi 208 kilométeres speciálison, ezzel az összetettben a 79. helyen áll. A magyar autósok közül Szalay Balázs (Opel) a 83., Sebestyén Sándor (Toyota) pedig 121. helyen zárta a San Rafael és San Juan közötti szakaszt, ezzel összetettben az előbbi a 62., Sebestyén pedig a 111. pozíciót foglalják el. A motorosok között egyébként a francia Cyril Despres (KTM) volt a leggyorsabb, az autósoknál a spanyol Nani Roma (Mini), a kvadosoknál az argentin Pablo Sebastian Copetti (Yamaha), míg a kamionok versenyében az olasz Miki Biasion (Iveco) volt az első. Az összetettben továbbra is Despres vezet a motorosoknál, az autósoknál a lengyel Krzysztof Holowczyc (Mini), a kvadosoknál az argentin Alejandro Petronelli (Yamaha), míg a kaminosoknál a kazah Artur Ardavichus (Kamaz) az első.

Szerdán este Chilecitoban érkezik a mezőny. San Juantól 714 kilométert kell teljesíteni a gépparkig, ebből 326 kilométer a mért szakasz a versenyzőknek. Kiszáradt folyómedreken illetve Rioja régió hegyeinek kanyonjain keresztül vezet a negyedik etap nyomvonala. Csütörtökön, az utolsó argentínai etapot rendezik Chilecito és Fiambala között. A 423 kilométeres távból 177 kilométer lesz a speciális szakasz.