Gyenes első lett kategóriájában

Gyenes első lett kategóriájában
A 450 kcm Maraton osztályú motorosok között Gyenes „Mani” Emanuel volt a legjobb a Közép–Európa–ralin. A Dakar–széria első versenyén a szatmárnémeti a 450 kcm–sek között is dobogón végzett: a második lett.

Motor

 

A nagybányát is érintő rali szombaton Balatonfüreden ért véget. A MOL Dakar Team motorosa remekül teljesített az utolsó szakaszon is (hasonló képen, mint ahogy az előző hat nap etapjaiban): a 15. időt motorozta, de így is a 11. helyen zárt az összetett táblázatban.

„Jobb időt is motorozhattam volna, amennyiben nem kell mintegy 100 km–t a 155–ből a negyedik sebességfokozat nélkül teljesítenem – mondta mondta a rali utolsó epatja után a szatmári. – De nem hiszem, hogy lenne okom panaszra. Romániába a világ legjobb motorosaival versenyezhettem, és már ez is hatalmas élmény volt számomra. Másrészt pedig valamennyi etapban a legjobb 15 között voltam. Kivétel azt a szakaszt, amikor mintegy 40 motorost büntettek” – mondta Mani, aki 13 óra, 32 perc, 3 tizedmásodperc alatt teljesítette a több mint 1000 km–es versenytávot.

Ioan „Joe” Lutas szintén egy 450 kcm–es Maraton osztályú KTM–mel versenyzett. Az nagybányai utolsó előtti mért szakaszon történt műszaki meghibásodás okozta időveszteséget már nem tudta lefaragni a szatmári, így kategóriájában az első 30 között végzett. Összetettben a 75. lett Joe.

A Vectra Racing Team motorosai nem panaszkodhatnak, ugyanis a Super Production kategóriában az elsők között végeztek. Marcel Butuza a top 10–ben, Romeo Duicu és Alex Garbacea az első 20 között. Összetettben Butuza a 27. lett, Duicu a 43., Garbacea pedig 53.

A motorosoknál egyébként a francia David Casteu nyert a chilei Francisco Lopez és a francia Alain Duclos előtt. A Dakar–rali tavalyi győztese, Ciryl Despres csak az 5. lett a Közép–Európa–ralin.

 

Quad

 

Alex Pauliner első alkalommal versenyzett nemzetközi rali–versenyen, de így sem panaszkodhat. Yahamha motorjával az 5. lett. Razvan Irimescu – aki sérülés miatt kihagyni kényszerült egy szakaszt a negyedik napon – a 11. pozícióban végzett. Egy Bombardier nyergében versenyző temesvári a baleset előtt második helyen állt az összetett versenyben.

Egyébként a quadosoknál is francia siker született: Hubert Deltrieu mögött Christophe Decklerck (franica) lett a második, Marin Antal (szlovák) pedig a harmadik lett a ralin.

 

 

Autó

 

A Gabi Nicolae, Liviu Stan páros remekül teljesített: összetettben 29., a T1 diesel kategóriában pedig a 11. helyen végeztek.

Az autósok versenye egyébként az utolsó szakaszig nagyon kiélezett volt. A Volkswagenes Carlos Sainz, Michel Perin spanyol–francia páros az utolsó szakaszt is megnyerte, ez pedig elég volt ahhoz is, hogy a végső győzelmet is magukénak tudják. A hétszeres Dakar–győztes Stephane Peterhansel, Jean–Paul Cottret (Mitsubishi) a Kelet–Európa–ralin csak a második helyen végzett.

 

Kamion

 

A kamionosoknál nem született meglepetés: a végig magabiztosan versenyző hans Stancey, Eddy Chevailler, Bernard Der Kinderen holland–belga–holland trió (MAN) toronymagasan győzött a Wulfert van Ginkel, Daniel Brunsma, Richard De Rooy holland hármas (GINAF) előtt.