Programajánló

2020.11.24. 10:21

Reneszánsz most – online konferencia a PKE-n

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke 2020. november 20-án online konferenciát szervezett Reneszánsz most címmel.

PKE-sajtóanyag

Mit üzen számunkra most a reneszánsz? Élnek-e még azok az eszmék, amelyek biztosították ennek a nagyszerű európai kultúrának a kibontakozását, Firenzétől Nagyváradig? Bízunk-e még az ember alkotó erejében, abban, hogy a régiek nagysága újjá tud születni korunkban? A művészetben elfogadjuk-e még azt a művészi kánont, amit a reneszánsz nagy mesterei fektettek le? Mit tanultunk tőlük, és miben távolodtunk el? Milyen kapcsolatokat fedezhetünk fel az akkori képi fordulat és napjaink képi fordulata között? Bízunk-e még benne és tudunk-e tenni azért, hogy városunk újból Boldog Várad, Felix Civitas legyen? A világjárvány után látunk-e lehetőséget az újrakezdésre, az újjászületésre?

A konferencia kapcsán a résztvevők reflektáltak a fenti kérdésekre, vagy bármilyen más, a reneszánsz kortárs hatásaira vonatkozó aspektusra. Az online konferencia résztvevői jeles romániai és magyarországi egyetemekről voltak: BBTE, PKE, ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék, ELTE, Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Budapest Metropolitan Egyetem, Soproni Egyetem, SKK AMI.

Érdekesebbnél érdekesebb megközelítése merült fel a reneszánsz és kortárs művészet kapcsolatának, mint például: Hogyan viszonyult a művészet a szépséghez a reneszánsz idején és most? Milyen volt az antikvitás szépségeszménye és hogyan jelenik meg a kortárs művészet ábrázolásában? Hogyan értelmezhető az, hogy a Mona Lisa vált a digitális képhasználatban a legtöbb újrahasznosítást megélt festménnyé? A hálózatelmélet módszereivel vizsgálva feltételezhetjük, hogy a legerősebb csomópont az európai festmények közül.

A reneszánsz festészet digitális közvetítésére szakosodott online felületek vizsgálata kapcsán szóba került a szerző, közvetítő közeg, eredetiség, források, tradíciók, referenciák stb. problematikája. A Salvator Mundi, a művészeti világ megváltója kapcsán szó esett az eredetiség, másolat, szerzőség problematikájáról, a kortárs művészeti intézmények működési elvéről. Elemezték Pálfi György: Final cut – Hölgyeim és uraim című supercut-ját, amely egyszerre főhajtás a filmművészet előtt és újragondolt önálló filmalkotás, ennek kapcsán szó került a „a film reneszánszáról”. Az egynapos konferencián az előadásokon túlmenően a kérdések, hozzászólások és beszélgetések is izgalmas szempontokat sorakoztattak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában