ERDON Helyi hírek

2019.10.02. 09:09

A váradi lesz a legmodernebb romániai színház

Nemcsak a legszebb, de a legmodernebb is lesz a nagyváradi színház a már megkezdett színpadtechnikai munkálatok befejezése után. A RO-HU határon átnyúló projekt keretében megvalósuló beruházás részleteit tegnap ismertették a helyszínen, azaz a váradi színházban.

A román–magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészek számára elnevezésű projekt tegnapi nyitókonferenciáján Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház igazgatója elmondta, hogy a 7,5 millió eurós költségvetésből Nagyváradnak 1,02 millió euró jut, amiből befejeződik a 2011-ben megkezdett színházfelújítás. Ennek a valamivel több mint egy milliónak a nyolcvan százaléka uniós támogatás, 12,2 százalék állami támogatás, a saját hozzájárulás pedig 7,72 százalék, amit a Bihar Megyei Tanács fedez, csakúgy, mint a 300 ezer lejes el nem számolható költséget. A nagyváradi beruházás kivitelezési határideje 2019. december 16. Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a CBC inkubátor projekt elsődleges célkitűzése, hogy az előadóművészet terén közös értékeket teremtsenek, melyek segítségével növelni lehet a román–magyar határ menti régiók attraktivitását. A kifejezett célok közé tartozik a román–magyar kulturális mobilitás fejlesztése, illetve a román–magyar régió kulturális imázsának megerősítése is. A nyolc alprojekt három kategóriára bontható: az első kategóriában az amatőr színházak feltérképezése és felkarolása a cél, a második kategóriában egymás kultúrájának jobb megismerésére törekszenek – ide tartoznak az előadáscserék, a szövegkönyvek fordítása, a konferenciák és a kiállítások szervezése is. A harmadik kategóriában pedig a régióban alkotó színészek fejlődésének a támogatása az elsődleges cél. „Remélem, hogy a projekt későbbi, közös kulturális és művészeti programok, tevékenységek katalizátora lesz” – fogalmazott az igazgató.

Közös jövő

A két megye, Bihar és Hajdú-Bihar, valamint Nagyvárad és Debrecen közös jövőképe szimbolikus eseményének nevezte a nyitókonferenciát dr. Papp László, Debrecen polgármestere, a projekt fő pályázója. A magyar–román határon átnyúló programok keretében a két megye a megyeszékhelyek fejlesztését célzó projekteket választott. „Különlegessége ennek a projektnek, hogy egyfelől lehetőséget ad a határ két oldalán élő magyar–magyar kulturális kapcsolatok erősítésére, ugyanakkor teret ad a magyar–román kulturális kapcsolatok erősítésének is.” Tudatta, hogy Debrecenben egy inkubátorházat létesítenek, ami tulajdonképpen az ottani Latinovits Színház befejezését jelenti, majd kiemelte: „Az inkubátorház-jelleg lehetőséget ad arra, hogy mind a magyar, mind pedig a határnak ezen az oldalán működő amatőr és profi színjátszó csoportok igénybe vegyék, kölcsönösen megismerhessük egymás kulturális értékeit”. Hangsúlyozta azt is, hogy a Latinovits Színház a román kulturális értékek megjelenésének is nagyon fontos platformja lehet.

Együttműködés

A továbbiakban a cívis város polgármestere az összefogás fontosságáról beszélt. Mint kifejtette: „Az a célunk, hogy közös jövőképet határozzunk meg, hiszen nagyon rossz perspektíva lenne az, ha egymásban riválist látnánk. Ma a világban nem városok versengenek a különböző lehetőségekért, hanem különböző térségek. A térségek versenyében az összefogásnak van rendkívül nagy jelentősége” – fogalmazott. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a két megye és a két város ebben az időszakban két stratégiai szakterület, az egészségügy és a kultúra terén választott megvalósítandó projekteket. A kulturális projekt keretében multifunkcionális központot is építenek Nagyváradon, és hozzájárulnak a Körösvidéki Múzeum teljes körű újranyitásához. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke azt idézte fel, hogy példaértékű volt a nyolc határ menti megye együttműködése, és az összes közül ez a kulturális projekt volt a legmegalapozottabb. Kiemelte, hogy a 187 millió eurós forrásból Bihar megye vitte el a legtöbbet, több mint 42 millió eurót, míg a többi romániai és magyarországi megyék 20–22 millió euró közötti pályázati összegeket kaptak. A megyei közgyűlés elnöke említést tett egy érmelléki gazdaságfejlesztési övezet kialakításának a tervéről is, mely mind a két ország és régió érdekét szolgálja. A beszédek után levetítettek egy 3D-s projekciót, ami arra is alkalmas, hogy rendezők, díszlettervezők, színpadtechnikusok akár a távolból meg tudják tervezni előadásaikat a váradi színpadra.

Pap István 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!